Nobel za mir dodijeljen Iranki za borbu protiv ugnjetavanja žena

Nobel za mir dodijeljen Iranki za borbu protiv ugnjetavanja žena

Norveški Nobelov komitet odlučio je Nobelovu nagradu za mir za 2023. dodijeliti iranskoj aktivistkinji Narges Mohammadi za borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

"​​​​Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodijeli Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve", navode iz Norveškog Nobelovog komiteta.

Pedesetjednogodišnja Mohammadi "je žena, zagovornik ljudskih prava i borac za slobodu", saopštio je komitet.

"Dodjeljujući joj ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, Norveški Nobelov komitet želi odati počast njenoj hrabroj borbi za ljudska prava, slobodu i demokratiju u Iranu."

Dodaje se da ovogodišnja nagrada za mir također odaje priznanje stotinama hiljada ljudi koji su u prethodnoj godini "demonstrirali protiv politike diskriminacije i ugnjetavanja teokratskog režima usmjerene na žene".

"Hrabra borba Nargese Mohammadi imala je ogromnu cijenu. Iranski režim hapsio ju je 13 puta, osudio pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem. Mohammadi je još uvijek u zatvoru", navodi se u obrazloženju akademije.

Prije nego što je zatvorena, Mohammadi je bila potpredsjednica zabranjenog Centra za branitelje ljudskih prava u Iranu. Mohammadi je bila bliska s iranskom dobitnicom Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi, koja je osnovala centar.

Ebadi je napustila Iran nakon osporavanog reizbora tadašnjeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada 2009. godine, što je izazvalo proteste bez presedana i oštro gušenje od strane vlasti. Godine 2018. Mohammadi, inače inženjerka, dobila je nagradu Andrej Saharov.

Godine 2022. Mohammadijevoj je suđeno u samo pet minuta i izrečena je kazna od osam godina zatvora i 70 udaraca bičem.

Ove godine se biralo između 351 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, što je drugi najveći broj ikada.

Imena predlagača niti imena nominovanih za Nobelovu nagradu za mir ne mogu se otkriti dok ne prođe 50 godina.

Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje Norveški Nobelov komitet od 1901. godine, dok ostale četiri nagrade dodjeljuju švedski komiteti. Norveški Nobelov komitet sastoji se od pet članova koje imenuje norveški parlament.

Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je zagovorniku prava Alešu Bijalatskom iz Bjelorusije i dvije organizacije za ljudska prava iz Rusije i Ukrajine.

Bivši dobitnici nagrade su bivši američki predsjednici Jimmy Carter (2002) i Barack Obama (2009), kao i pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (2014), EU (2012), Ujedinjene nacije i tadašnji generalni sekretar Kofi Annan (2001).

federalna.ba

Nobelova nagrada za mir iranska aktivistkinja
kandidati Nobelova nagrada za mir
0 29.02.2024 08:35
Nobelova nagrada za mir Nobelova nagrada Nobelove nagrade
0 10.12.2023 19:46
Alfred Nobel Nobelova nagrada Nobelove nagrade Nobelova nagrada za mir Nobelova nagrada za fiziku Nobelova nagrada za književnost
0 22.02.2023 18:50