Njemački zastupnici: Nemojte ukidati britanske serije sa streaming platformi u Evropi
(Izvor: Netflix)

Njemački zastupnici: Nemojte ukidati britanske serije sa streaming platformi u Evropi

Brisel ne smije "zatvarati vrata" britanskom filmu i televiziji, rekli su zastupnici u Evropskom parlamentu, dok Evropska komisija razmišlja o isključivanju Velike Britanije iz sistema kvota osmišljenog da podstakne evropske produkcije na platformama za streaming. Kako bi funkcionirale širom Europe, streaming platforme kao što su Netflix, Amazon Prime i Disney+ trenutno moraju osigurati da najmanje 30% filmova koje imaju u svojim online katalozima budu “evropska djela”.

Ne samo 27 država članica EU, već i zemlje uključujući Britaniju, Tursku i Švicarsku uključene su u kvotu. Ali, nakon odlaska Britanije iz EU, Francuska je predvodila pozive da se britanska produkcija ukloni sa liste koju streameri mogu birati kako bi joj izašli u susret. Međutim, u znaku sve dubljih podjela između dvije najveće države članice, čini se da njemački zastupnici u Evropskom parlamentu predvode odbijanje ovog prijedloga.

"Pogotovo sada kada mnogi Britanci počinju shvatati da Brexit nije bila najbolja ideja, trebali bismo ostaviti otvorena vrata, a ne ih zatvarati", rekla je Sabine Verheyen, njemačka europarlamentarka koja predsjedava odborom Evropskog parlamenta za kulturu i obrazovanje.

„Dok tražimo blisku saradnju sa Ujedinjenim Kraljevstvom u oblastima poput obrazovanja ili sposobnosti muzičara da rade preko granica, apsolutno nema smisla imati drugačiji stav o filmu“, dodala je.

Dokument za raspravu o politici koji je kružio po Briselu početkom godine predlaže da „pošto Ujedinjeno Kraljevstvo više nije članica EU, djela koja potječu iz UK više ne bi trebalo smatrati evropskim” za potrebe pomenute kvote. Isti potez razmatran je i za Švicarsku, “koja nikada nije izrazila želju da bude dio EU”. Izvještaj Evropske komisije objavljen u maju naglašava nesrazmjeran udio britanskih filmova i britansko-američkih koprodukcija u katalozima platformi za streaming, što povećava zabrinutost među pojedinim zastupnicima u Evropskom parlamentu da Brisel ozbiljno razmišlja da izbaci UK iz zastupništva na streamingu.

Verheyen je upozorila da bi izuzimanje britansko-američkih koprodukcijskih filmova iz evropskih kvota moglo imati neželjenu posljedicu ograničavanja mogućnosti evropskih filmova da dođu do međunarodne publike. „Ako im mi zatvorimo vrata, zašto oni ne bi zatvorili vrata nama?“ pita se.

Uprkos uspjehu nedavnih filmova i serija koje nisu na engleskom jeziku, kao što su Lupin, Money Heist i Oscarom nagrađeni All Quiet on the Western Front Edwarda Bergera, izvještaj komisije u maju pokazuje da evropska filmska industrija opada na  Netflixu i drugim streaming platformama.

Širom EU, britanski filmovi i serije bili su gotovo jednako istaknuti na katalozima platformi za streaming kao i oni iz EU27 zajedno, nakon što su "nacionalni" filmovi isključeni. Britanska produkcija u prosjeku zauzima 9% velikih platformi za streaming, skoro trećinu kvote za evropska djela. U izvještaju se također navodi da je većina britanskih filmova u prvih 100 zapravo britansko-američke koprodukcije. Odvojena studija iz 2022., koju je sprovela Audiovizuelna opservatorija Vijeća Evrope, pokazala je da su britanski filmovi i serije privukli čak 30% ulaganja streamera u originalni evropski sadržaj te godine, dok su Njemačka i Francuska zaostajale u svojoj sposobnosti da prikupe sredstva.

„Evropska audiovizuelna industrija decenijama je u padu, ali pojava video-on-demand platformi kao što su Netflix i Amazon Prime pogoršala je situaciju i povećala udio američkih filmova i serija“, rekao je Emmanuel Maurel, francuski socijalista. Iako Maurel nije eksplicitno pozvao da se Britanija isključi iz kvote, rekao je da je potrebno pooštriti kriterije za britansko-američke koprodukcije. „Britanska djela čine jednu trećinu kvote od 30% u katalozima platformi“, rekao je. “Problem koji se pogoršava činjenicom da je većina britanskih produkcija američke koprodukcije”, kaže.

federalna.ba/The Guardian

Velika Britanija Evropa streaming