Njemačka će za deset godina ostati bez ledenjaka
(Izvor: Arhiva)

Njemačka će za deset godina ostati bez ledenjaka

Njemački ledenjaci otapaju se i brže nego što se ranije mislilo i već za deset godina ih možda neće ni biti. 

"Ledenjacima u Bavarskoj dani su odbrojani. Čak i prije nego što se mislilo", kazao je Thorsten Glauber, bavarski ministar zaštite okoliša, istaknuvši da ih za deset godina možda više neće ni biti. 

Bavarska je jedini dio Njemačke u kojoj ima ledenjaka. 

Znanstvenici su ranije predviđali da će ledenjaci otopiti do sredine stoljeća, no otapanje se zadnjih godina dramatično ubrzalo. 

U Bavarskim Alpama postoji pet ledenjaka smještenih u području Zugspitzea i Berchtesgadena. U proteklom su desetljeću izgubili čak dvije trećine svojega volumena.

"Ledenjaci nisu samo spomenik povijesti Zemlje u obliku snijega i leda, oni su istodobno termometar stanja naše klime", rekao je Glauber. 

Situacija nije dramatična samo u Njemačkoj. Studija objavljena u časopisu Nature prošli tjedan otkrila je da se otapanje ledenjaka izazvano klimatskim zatopljenjem dodatno ubrzalo u zadnjih 20 godina zbog čega, među ostalim, raste razina mora. 

Po jednoj su studiji ledenjaci diljem planeta prosječno godišnje izgubili 267 milijarda tona leda u razdoblju od 2000. do 2019., što je dovoljna količina da Švicarska svake godine ostane potopljena pod šest metara vode, rekao je glaciolog iz Zuricha, Romain Hugonnet.

federalna.ba/Hina

Njemačka ledenjaci
Thomas Muller fudbal Njemačka Mađarska
0 21.06.2021 15:40
sport Moto GP Njemačka Mark Marquez
0 20.06.2021 15:51
sport fudbal nogomet EURO 2020 EURO Njemačka Portugal
0 19.06.2021 20:16