videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Niko ne zna tačan broj zaraženih u USK

Epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu se usložnjava,  broj  zaraženih  pacijenata se svakodnevno povećava. Od početka panedimije, u Kantonalnoj bolnici  su otvorena tri odjela od kojih su  neki povremeno  bili i prazni. Danas su svi puni, a zbog povećanog broja pacijenata, otvoren je i četvrti odjel.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću  13 pacijenata na intenzivnom i 61 na tri  covid odjela pokazatelji su teške epidemiološke situacije u  USK. Situacija nije bolja ni  u  Domu zdravlja u kojem ordinira prosječno oko 100 pacijenata dnevno. Za sada imaju dovoljno ljudskih resursa.

„Imamo pošto sada rade tri  doktora u prvoj, tri u drugoj zbog takve situacije to je bilo nekada dva, tri, četiri  dana sve svoje ljudske resurse smo bacili  na Covid“, kaže Ademir  Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Slijepo crijevo u  kontroli i nadzoru nad epidemiološkom situacijom je to što se besplatno, u KCUS , testira svega pedesetak pacijenata. Ostali su, iako uredno osigurani, prinuđeni sami plaćati  testiranje u privatnim klinikama i u Kantonalnoj bolnici koja ima PSR aparat.

„Aparat će do daljnjeg raditi  samo komercijalno dok se ne potpiše sa zavodom. Aparat radi  94 testa u  jednoj  smjeni, 180 u toku dana bi mogao  do 350 testova“, smatra Hajrudin  Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

U Zavodu  zdravstvenog osiguranja kažu da su za Covid planirali 1,9 miliona KM i  da će ugovor moći potpisati tek nakon usvajanja plana za ovu godinu.

„Suglasnost za naš plan smo evo već pet mjeseci  čekali  saglasnost  na program koji se upućuje na Skupštinu iz tog razloga cijeli  je proces usporen“, tvrdi Ibrahim Tatarević, šef Službe za planiranje u ZZO USK.

U međuvremenu, građani ispaštaju i plaćaju.

„Ima ljudi koji se testiraju i po privatnim zdravstvenim ustanovama tako da koristimo i te papire prizna se i to od ministarstva i uvrstimo to uz onih 11 testova“, kazao je Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Sve ovo potvrđuje da niko ne zna broj  zaraženih u ovom  kantonu. Situaciju  dodatno  komlicira i činjenica da je 55 migranata pozitivnih na covid, pobjeglo  iz Kampa Miral u kojem je, prema riječima ministrice zdravstva, sa 137 zaraženih migranata  evidentna eksplozija virusa.

„Preko vikenda je njih  55 napustilo karanten mada je dat nalog karanten i  to  preko ograde su preskočili. Sad je stavljena limena ograda kako bi se spriječio dalji  odlazak“, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Zbog  velikog broja  zaposlenih, ali i učenika koji su oboljeli ili se nalaze u samoizolaciji, iz Ministarstva obrazovanja nadležnim  su  ustanovama predložili da se od naredne sedmice u potpunosti  pređe na online nastavu. Konačnu  odluku donosi Krizni štab, odnosno Vlada Unsko-sanskog kantona.

federalna.ba/Enesa Hrustanović

USK koronavirus
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Turska Covid19 koronavirus
0 18.04.2021 21:25
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
Roditeljska kuća koronavirus pandemija
0 18.04.2021 18:44