'Nijedna stranka nema moć da okupi dvije trećine'

"SDA je govorila i govori već duže vrijeme o tome da se ide u izmjenu Ustava u Parlament Federacije, ne treba intervencija visokog predstavnika", istakao je u Odgovorite ljudima Eldar Čomor, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

"Dovoljno je da mi dvotrećinski promijenimo, podnesemo amandman, izmijenimo i ovu odredbu koja govori o tome da svo troje moraju dati saglasnost na imenovanje premijera i Vlade i to je rješenje problema, ali je to trajno rješenje. Problem će nastupiti kada taj prijedlog ode u Dom naroda gdje imamo Klub Hrvata, a potrebna je natpolovična većina podrške u Klubu Hrvata. Možemo mi obezbijediti natpolovičnu većinu u Domu naroda, ali ćemo imati problem u Klubu Hrvata. I onda ćemo doći u poziciju da ovaj prijedlog SDA neće proći, a imamo izmišljanje ili traženje rješenja od strane Trojke da interveniše visoki predstavnik."

Navodi da bi visoki predstavnik doveo do toga da su izbori u Federaciji BiH nepotrebni.

"Hajmo ih provesti samo u HNK-u, u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo i onda ćemo imati poziciju gdje ćete imati samo jednu stranku. Znači dovoljno je napisati HDZ će biti vječiti obnašatelj vlasti u FBiH. To je prijedlog visokog predstavnika."

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH, dodaje da HDZ neće imati uvijek dvije trećine u Klubu Hrvata.

"HDZ će biti HDZ sve dok ima podršku svojih birača. Ne može ga i ne treba ga nijedan zakon niti ustav integrisati u vlast. On vjerovatno neće imati dvije trećine uvijek. Da je tako onda nema potrebe održavati izbore za HDZ."

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Belmin Zukan smatra da uvođenje kantona nije dobro rješenje.

"Drugim dijelom intervencije bismo bli vraćeni na postavke koje smo imali 2. oktobra. To bi značilo da je neophodno da skupite jednu trećinu u bilo kojem od klubova kako biste mogli onemogućiti blokadu člana rukovodstva Federacije koji je kandidovan u tom klubu. Ne vidim problem s tim jer se pokazalo da postoji dovoljno političkog pluralizma da ni u Klubu Bošnjaka ni u Klubu Srba, a po mom mišljenju ni u Klubu Hrvata nijedna stranka nema tu moć da okupi dvije trećine. Dakle HNS kao jedna politička koalicija ima tu moć, ali je činjenica da HDZ sam kao politička stranka nema."

federalna.ba

Eldar Čomor Admir Čavalić Belmin Zukan
Admir Čavalić Adis Kečo Šerif Isović Otvoreni studio
0 18.05.2024 12:51
Rezime Admir Čavalić Belmin Zukan
0 25.04.2024 18:22
Belmin Zukan Admir Čavalić Rezime
0 25.04.2024 18:15
Anto Domazet Belmin Zukan Salko Zildžić Safudin Čengić Odgovorite ljudima
0 20.03.2024 22:05
Odgovorite ljudima Amir Hasičević Kadrija Hodžić Admir Čavalić Mirza Batalović
0 06.03.2024 22:59