Nezaboravna premijera „Kelija“ uz kultnu Đoletova pjesmu „Samo da rata ne bude“

Nezaboravna premijera „Kelija“ uz kultnu Đoletova pjesmu „Samo da rata ne bude“

Vijest da je preminuo legendarni kantautor Đorđe Balašević obišla je cijeli svijet. Svi su sa velikom tugom i nevjericom primili tu tužnu vijest da našeg dragog Đoleta više nema. Mnogi se sjećaju, a i uvijek će se sjećati njegovih mnogih kultnih pjesama, a meni opet ona „Samo da rata ne bude“, koju nam je augusta 2018. godine Đorđe Balašević dao za potrebe dokumentarnog filma “Keli”, a koji govori o životu i smrti Želimira Vidovića, legendarnog fudbalera Sarajeva i reprezentativca bivše Jugoslavije. A i sam Balašević je, inače, bio i veliki fudbalski potencijal. Igrao je svojevremeno s čuvenim veznjakom Vojvodine i Partizana Slobodanom Pavkovićem.

Tačno dvije i po godine kasnije, februara 2021. umro je legendarni Đorđe Balašević. Čim sam čuo za ovu tužnu vijest, vratile su mi se slike, poruke tog ljeta 2018., kada sam posredstvom nekadašnjeg golmana Sarajeva Raše Bebića stupio u kontakt sa porodicom Balašević u vezi s kultnom Đoletovom pjesmom 'Samo da rata ne bude. Upravo sa tim stihovima se i završava ‘Keli', film ne samo svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca nego svih dobrih ljudi širom svijeta, kakav je bio i legendarni Đorđe Balašević, istinski prijatelj Sarajeva, Bosne i Hercegovine.

A upravo je ista poruka filma „Keli“, kao i Đoletove životne i muzičke filozofije, da da rat nikom ništa dobro nije donio i da svi samo jedno želimo, da rata ne bude...

A plačem i danas, 21. februara 2021., kao i 24. oktobra 2018. godine, kada su plakali svi prisutni na nogama u Narodnom pozorištu uz legendarne Đoletove stihove 'Samo da rata ne bude', a uz izvedbu učenika Osnovne muzičke Ilidža, uz pratnju profesora klavira Adisa Vugu. Još jednom hvala ti za sve, dragi naš Đole. Počivao u miru i nek ti je laka zemlja balkanska.

federalna.ba/Mmuhamed Bikić

 

 

Đorđe Balašević Želimir Vidović Keli Keli
pločica Đorđe Balašević tuzla
0 26.02.2021 15:06
pločica most Đorđe Balašević tuzla
0 26.02.2021 10:21
Đorđe Balašević Novi Sad
0 22.02.2021 22:40