Enesa Hrustanović razgovarala je s Nenadom Nešićem (Dnevnik 3)

Nešić priznao poraz na izborima u Prijedoru i čestitao Javoru

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić i kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora Goran Predojević čestitali su pobjedu kandidatu SNSD-a Slobodanu Javoru.

Prema neslužbenim rezultatima, Javor je osvojio preko 53 posto glasova (podacije Koalicije "Pod lupom"), a njegov glavni protukandidat iz koalicije "Za naš Prijedor DNS, SDS i PDP" oko 40 posto.

SNSD proglasio pobjedu u Prijedoru: Slobodan Javor je novi gradonačelnik

Iako se prvi preliminarni rezultati Centralne izborne komisije još čekaju, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je proglasio pobjedu u Prijedoru. Uveliko se slavi u izbornom štabu i poručuju: "Slobodan Javor je od večeras gradonačelnik Prijedora". Prema podacima stranaka, kandidat...

Nešić je zahvalio svim građanima Prijedora koji su danas izašli na prijevremene izbore za gradonačelnika i kandidatu koalicije "Za naš Prijedor DNS, SDS i PDP" Goranu Predojeviću na zalaganju za bolji grad.

-Analizirat ćemo u narednim danima sve što je dovelo do poraza. Već dugo u našim opoziicijskim redovima rasipamo energiju na podjelu funkcija kojih nema. DNS će trezveno postupiti i donijeti odluku kako će nastaviti dalje. Ovo je samo jedna izgubljena bitka, a nadam se da ćemo rat dobiti 2022. godine, kazao je Nešić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

S druge strane, čelnik SNSD-a, Milorad Dodik je proslavljajući pobjedu svog kandidata u Prijedoru izjavio da je ona važna jer se "mnogo toga nadvilo nad Republiku Srpsku i nad SNSD kao vladajuću strukturu i koalicijske partnere.

-Ovo dolazi kao melem na ranu koju su otvorili neki koji su mislili da mogu odsjeći i amputirati tijelo koje se zove SNSD u političkom životu RS, a to nije moguće. Ovo je dobro i za Republiku Srpsku, jer smo pokazali da u uzavrelim političkim okolnostima i atmosferi možemo provesti fer i poštene i legitimne izbore, poručio je Dodik, zahvalivši se na čestitkama predsjedniku DNS-a Nenadu Nešiću. 

Dodik: Nismo sumnjali u pobjedu, ona je melem na ranu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Prijedoru da je SNSD zajedno s koalicionim partnerima učinio najbolji izbor i da nijednog trenutka nije sumnjao u dobar rezultat njihovog kandidata Slobodana Javora na današnjim prijevremenim izborima za gradonačelnika. Dodik, koji je veče...

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora smatraju se prvim testom popularnosti stranaka u RS-u nakon što je Dodik sa svojim koalicijskim partnerima krenuo u proces prijenosa nadležnosti s državne na entitetsku razinu. Izbore je obilježila i vrlo niska izlaznost birača, tek nešto veća od 30 posto. 

federalna.ba/Fena

Nenad Nešić Slobodan Javor Prijedor
Arcelor Mittal Prijedor štrajk
0 27.09.2022 17:52
Prijedor investicije investiranje investitori
0 07.09.2022 18:08
Prijedor hapšenja Tužilaštvo BiH
0 06.09.2022 09:16