Nenadić: Izostaje ekonomsko-socijalni dijalog, Vlada treba da nas okupi

Nenadić: Izostaje ekonomsko-socijalni dijalog, Vlada treba da nas okupi

Neće nikakva pojedinačna mjera koju donosi jedan ministar u svom resoru u Vladi značajno unaprijediti stanje u FBiH, to mora biti set reformskih mjera, istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, u emisiji Odgovorite ljudima.

"Ono što svaki dan napominjemo - izostaje ekonomsko-socijalni dijalog. Moramo izvagati sve ekonomske mjere koje se donose. Ne želim kritizirati vlast, ali nije na poslodavcima da osiguraju ekonomsko-socijalni dijalog. Mi nemamo nove fiskalne propise, propise o minimalnoj plati. Minimalne plate su najmanji problem – imamo problem sa podizanjem svih plata, standarda građana. Ulazimo u neizvjesnost - ne znamo kakva će biti cijena struje u idućoj godini, šta je sa naftom, šta je sa sirovinama, radnom snagom… Mi smo ponudili rješenja, dostavili smo set od preko 40 propisa, ponudili smo konkretne prijedloge sistemskih izmjena koje treba donijeti. Trenutno ne vidimo rezultate tih naših zahtjeva. Moramo se organizirati. Odgovornost je na Vladi da nas okupi. Mi još uvijek nemamo usklađene politike između FBiH i kantona“, kazao je Nenadić.

"Mislim da se polako tim proširuje. Ono što ja vidim kao rješenje je da moramo zajednički naći integracijski proces i o svim temama zajednički donositi odluke. Ne mislim da Vlada nema volju, ili da nema mogućnost, mislim da procese treba ubrzati i napraviti određene vrste pritisaka", poručio je Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH.

federalna.ba

Odgovorite ljudima
Odgovorite ljudima Adila Pašalić-Kreso Miloš Trifković Muris Čičić Mile Babić
0 14.02.2024 22:26
Odgovorite ljudima Ramo Isak Jadranka Kolenović-Đapo Sarina Bakić Eldan Mujanović
0 07.02.2024 22:14
Odgovorite ljudima Ramo Isak
0 07.02.2024 21:56
Odgovorite ljudima Belma Kapo Aida Obuća Vedrana Vujović Nezim Alagić
0 31.01.2024 22:24
Odgovorite ljudima Alma Pobrić Adnan Delić Faruk Hadžić Amer Osmić
0 24.01.2024 22:02
Odgovorite ljudima Amer Osmić
0 24.01.2024 21:44