'Nema poklona, ka EU idemo pješke bez lifta'

'Nema poklona, ka EU idemo pješke bez lifta'

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, u emisiji Odgovorite ljudima, kazao je da 'nema poklona, neće nas podići liftom na 14. sprat, poslali su nas da idemo pješke stepenicama, i bit ćemo prinuđeni da nogom stanemo na svaku od tih stepenica'.

"Optimizam je moja ukupna životna filozofija, ali svaki optimizam, pa i u ovom našem današnjem slučaju mora imati temelje. Mi smo navikli još od rata da primamo humanitarnu pomoć, to nas je u dobroj mjeri iskvarilo. Kandidatski status smo dobili kao poklon, očekivali smo i da ovaj današnji korak, da nam se da zeleno svjetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora, mi smo i to očekivali da će biti poklon. Moram biti iskren da sam i ja iz geopolitičkih razloga to očekivao, situacija u BiH je vrlo rovita, stalno se zvecka nekim mogućim sukobom. Mislio sam da će nas EU napokon otrgnuti iz interesnih sfera, prije svega Rusije. S druge strane, mislim da su danas donijeli realnu odluku i ne treba se ljutiti", naveo je on.

Dodaje kako je optimizam u izjavama Borjane Krišto i Johanna Sattlera neutemeljen.

"Ponovo ćemo mi zaigrati na kartu geopolitike jer to je izuzetno nužno, vjerujem da bi otvaranje vrata EU smirilo situaciju u BiH, da bi obeshrabrilo destruktivne političke snage, posebno one koje zagovaraju secesiju", zaključio je Kešo.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 i izaslanik u Domu naroda BiH, smatra kako nema nijednog razloga za optimizam.

"Ne vidim razlog šta je motiv Sattleru da na ovaj način predstavlja ovaj izvještaj. Izvještaj ne zadovoljava ono što je BiH trebala uraditi niti u minimumu. Mi kao država smo ispunili dva najlakša uslova – ukidanje smrtne kazne u zakonima Republike Srpske i stavljanje u funkciju Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, ostalo sve visi u zraku. Nadao sam se zbog geopolitičkih odnosa da će EU prepoznati BiH na razini bitnosti kao Ukrajinu. Bilo bi loše za politike koje su na vlasti u BiH da su to dobile, jer bi mislili da su zaslužili. Kad bismo mi ovo proveli, nama neće ni trebati EU. Naše aktuelne politike ne žele u EU", poručio je Cvitanović.

federalna.ba

Odgovorite ljudima
Odgovorite ljudima Milan Petković Aljoša Čampara Midhat Čaušević Amir Purić Jasmin Emrić Ilija Cvitanović
0 21.02.2024 22:36
Odgovorite ljudima Aljoša Čampara
0 21.02.2024 22:31
Odgovorite ljudima Milan Petković
0 21.02.2024 22:15
Odgovorite ljudima Ilija Cvitanović
0 21.02.2024 21:57
Odgovorite ljudima Adila Pašalić-Kreso Miloš Trifković Muris Čičić Mile Babić
0 14.02.2024 22:26
Odgovorite ljudima Ramo Isak Jadranka Kolenović-Đapo Sarina Bakić Eldan Mujanović
0 07.02.2024 22:14