videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Naziv Republika Srpska mogao bi biti predmet apelacije Ustavnom sudu

Otvorit ćemo pitanje naziva Republike Srpske, ukoliko Dodik nastavi s priticima za promjene u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, najavio je potpredsjednik Federacije Refik Lendo. On je danas posjetio Banjaluku, gdje se sastao s Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom RS-a. Najava eventualne apelacije Ustavnom sudu za ukidanje naziva entiteta izazvala je brojne reakcije u RS-u.

Refik Lendo došao je u zvaničnu posjetu kolegi iz RS-a, na razgovore o institucionalnoj saradnji, opstanku mladih u Bosni i Hercegovini, planovima i zajedničkim interesima. U Banjaluci je, ipak, poručio da - ukoliko se nastave pritisci na Ustavni sud od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića - tražiće preispitivanje i ukidanje naziva "Republika Srpska".

“Ta dvojica političara samim ukidanjem ili mijenjanjem nekih elemenata Ustavnog suda ukidaju naziv RS. Ustav je taj koji čuva državu BiH. Siguran sam da neće doći do promjena, posebno kada su u pitanju strane sudije. Oni trebaju ostati”, poručio je Lendo.

Nakon Lendine izjave nije se dugo čekalo s odgovorima političkih predstavnika RS-a.

“Ko je taj? Ja sam za njega politički gigant i da njega komentarišem i da mu dam na značaju. Ja sam za tu ideju čuo i u State Departmentu još prije 20 godina”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

“Očigledno nebitan u Federaciji BiH pa bi da se miješa tamo gdje mu nije mjesto. Nek se bavi svojim statusom, oduzete mu neke nadležnosti. Nek se bavi svojim ustavnim nadležnostima”, poručio je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH (DNS).

Predstavnici opozicije upozoravaju Lendu i SDA da svako pokretanje bilo kakve apelacije samo urušava Bosnu i Hercegovinu i njenu unutrašnju strukturu.

“Takve izjave u suštini su rušenje Bosne i Hercegovine. S takvim izjavama i apelacijama Bosna i Hercegovina slabi i prestaje biti ono što suštinski jeste, zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i jasno propisane nadležnosti svakog nivoa vlasti”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Inače, tokom Lendine posjete Banjaluci, sagovornici su se dotakli i teme izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Kad je u pitanju izmjena Izbornog zakona, razgovarali smo o temi koju malo ljudi u Sarajevu shvata, a to je cenzusu od pet posto, što bi Bošnjake i Hrvate u RS-u izbrisalo s političke scene jer bi velike političke stranke poput SNSD-a imale kandidate koji bi se predstavljali kao Bošnjaci ili Hrvati unutar svoje liste”, objašnjava potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Duraković je zaključio da postoje i problem predstavljanja Bošnjaka u Vijeću naroda, jer, prema njegovim riječima, od osam delegata, pet zastupa stvarne interese Bošnjaka, dok tri provode politiku SNSD-a.

federalna.ba

Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Memorijalni centar Srebrenica Banja Luka sankcije
0 19.04.2024 13:41
Banja Luka Banjaluka
0 18.04.2024 20:27
Banjaluka Banja Luka
0 18.04.2024 18:03
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55