Natura magazin - Ekološki odgoj i obrazovanje

“Ekološki odgoj i obrazovanje”- tema je ovosedmičnog izdanja magazina Natura.

Svakog 26. januara širom planete, obilježava se Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine. Ustanovljen je davne 1972. godine kada je u Štokholmu održana Prva Konferencija Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, kako globalnim tako i lokalnim. Osnovna ideja je promocija harmoničnih odnosa između ljudskih aktivnosti i prirode kako bi se osigurao kvalitetniji život za buduće generacije. U zemljama u razvoju najveći problemi životne sredine prouzrokovani su niskom ekološkom sviješću populacije. Zato je važno informisati ljude koje greške pravimo kao društvo, koji su načini da ih ispravimo, i kako mi kao građani svijeta možemo aktivno da učestvujemo u očuvanju živote sredine. Svako dijete, svaki čovjek, samim svojim postojanjem ima pravo na čist i zdrav okoliš koji mu omogućuje skladan rast i razvoj. Ovo je temeljno pravo uvedeno i u Konvenciju o pravima djeteta.

Važan zadatak porodice, ali i vrtića i škola, jest razvijanje zdravog odnosa prema prirodi. Ako djeca doživljavaju Zemlju kao svoju kuću o kojoj se trebaju brinuti, biti će im jasnije na koje je sve načine mogu zaštititi.

Ono što je najvažnije za razvoj ekološke svijesti jeste - ljubav prema prirodi. Ekološka edukacija kao nova naučna disciplina stavlja poseban akcenat na socijalnu dimenziju ekološkog problema.Šta je cilj ekološkog obrazovanja?

Kako artikulirati ekološku svijest, koje su to aktivnosti i maštovite igre za djecu koje doprinose razvoju ekološke svijesti? Šta je to ekološka pedagogija, kako potaknuti dječiju radoznalost i ljubav prema prirodi? 

Kada pričamo o ekološkoj pedagogiji, posebno mjesto u današnjoj emisiji zauzima naučno istraživački rad i dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti uvaženog prof. dr. Muhameda Omerovića, predsjednika Saveza eko zelenih TK.

Urednica i voditeljica Alma Jusubašić 

Natura magazin radio Federalni radio Radio Federacije BiH
Vijesti u 22 Radio Federacije BiH Federalni radio
0 26.02.2021 22:12
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 26.02.2021 21:54
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 26.02.2021 21:52
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 26.02.2021 16:46
Federalni radio Radio Federacije BiH Vijesti u 17
0 26.02.2021 16:45