NATO spreman da potpiše protokole o pristupanju za Švedsku i Finsku
(Izvor: Erik Luntang)

NATO spreman da potpiše protokole o pristupanju za Švedsku i Finsku

Trideset NATO saveznika spremni su danas da potpišu protokole o pristupanju za Švedsku i Finsku i zatim da proslijede zahtjeve za članstvo dvije zemlje u glavne gradove članica Alijanse za ratifikaciju u parlamentima.

Trideset ambasadora i stalnih predstavnika će zvanično odobriti odluku donesenu na prošlosedmičnom samitu NATO da se pozovu Finska i Švedska da se pridruže tom vojnom klubu.

Ovim potezom će se dalje povećati strateška izolacija Rusije poslije njene invazije susjedne Ukrajine u februaru.

Uprkos dogovoru u Alijansi, parlamentarno odobrenje u državi članici Turskoj bi i dalje moglo da predstavlja probleme za njihovo konačno priključenje kao članice.

Prošle sedmice je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da bi Ankara još mogla da blokira pristupni proces ako te dvije zemlje ne ispune u potpunosti turski zahtjev da isporuče osumnjičene sa vezama sa zabranjenim kurdskim grupama ili sa mrežom Fatulaha Gulena, koji živi u izgnanstvu u SAD. Njega Ankara optužuje za propali puč u Turskoj 2016.

Erdogan je rekao da bi turski parlament mogao da odbije da ratifikuje dogovor.  Pristupanje NATO moraju jednoglasno da odobre sve zemlje članice, što znači da svaka ima pravo blokiranja. 

Današnje očekivano zvanično odobrenje dovodi dvije zemlje bliže Alijansi. Kao bliski partneri one su već prisustvovale nekim sastancima koji su se bavii pitanjima koja njih direktno pogađaju. Pošto su zvanično dobili poziv za članstvo, Švedska i Finska mogu da prisustvuju svim sastancima ambasadora iako još nemaju pravo glasa.

federalna.ba/Beta

NATO Švedska Finska