Čelnici zemalja EU-a na sastanku pregovaraju o vodećim pozicijama
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Čelnici zemalja EU-a na sastanku pregovaraju o vodećim pozicijama

Vođe zemalja članica Evropske unije danas se sastaju na posebnom sammitu kako bi raspravili o raspodjeli vodećih dužnosti u evropskim institucijama u sljedećem institucionalnom ciklusu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova pučana, traži podršku za svoj drugi mandat. Njezina grupacija u Evropskom parlamentu, Evropska pučka stranka (EPP), jasno je pobijedila na ovomjesečnim evropskim izborima, što je osnažilo njene izglede za drugi petogodišnji mandat.

Međutim, i dalje joj je potrebna podrška nekoliko drugih političkih grupa u parlamentu, kao i podrška većine vođa zemalja članica Unije.

"Jasno je da nakon rezultata izbora sve ide u prilog drugom mandatu Ursule von der Leyen", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu u subotu.

Budući predsjednik Evropskog vijeća i budući Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku također će vjerojatno biti teme razgovora na radnoj večeri vođa članica danas u Bruxellesu.

-Ko bi na koju poziciju?-

Bivši portugalski premijer Antonio Costa se smatra vjerojatnim kandidatom za mjesto predsjednika Vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomacije.

Vođe zemalja članica će se ponovo sastati iduće sedmice na redovnom sammitu. Očekuje se da će dotada planovi o kadroviranju biti finalizirani, nakon čega će njihovo provođenje biti samo formalnost.

Ne budu li finalizirani, pregovori o ključnim pozicijama u evropskim institucijama će biti nastavljeni.

federalna.ba

Evropska Unija samit Ursula von der Leyen
Evropska Unija sankcije Iran
0 15.07.2024 15:36
Recep Tayyip Erdoğan samit NATO Palestina
0 12.07.2024 08:48
populacija Evropska Unija porasla
0 11.07.2024 14:35
Gruzija Evropska Unija
0 09.07.2024 20:30