videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

Nastavlja se rekonstrukcija starog grada Ljubuški i bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi

Grad Ljubuški nastavlja aktivnosti u okviru očuvanja kulturno-povijesne baštine kroz projekt obnove tvrđave herceg Stjepana. Nakon što je nedavno završila prva faza radova na obnovi istočnog obrambenog bedema, potpisivanjem ugovora u okviru projekta prekogranične suradnje o promociji kulturne baštine na periferiji urbanih područja, nastavlja se rekonstrukcija starog grada Ljubuški i bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi. 

Za grad Ljubuški ovo je jedan od važnijih projekata prekogranične suradnje, kazali su u Gradskoj upravi nakon potpisivanja ugovora o nastavku radova na obnovi starog grada Ljubuški. Nositelj projekta u okviru kojeg će biti obnovljen i rimski vojni logor  je županijska razvojna agencija.  

“Dvije aktivnosti koje će se provoditi na području grada Ljubuškog su oko milijun i tristo tisuća eura od dva milijuna ukupne vrijednosti projekta. Ostale aktivnosti  otpadaju  na naše partnere  iz RH grad Solin i kantonalnu  Upravu za ceste i iz CG Opština Ulcinj”, rekao je Rade Luburić, ravnatelj Razvojne agencije Herag ZHK. 

Od ukupne vrijednost projekta, oko 800.000 maraka ide za obnovu središnjeg dijela starog grada, točnije kule Herceguša i Vranič kule. Iako zahtjevan projekt, iz tvrtke izvođača radova, kažu, imaju  iskustva s konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina. 

“Ukoliko ostali sudionici budu na razini kao što ćemo biti mi, jer mi znamo raditi ove stvari, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima”, naveo je Ekrem Maksumić, izvođač radova. 

Rok za završetak radova je 12 mjeseci, a  realizacijom projekta bit će proširena turistička ponuda Ljubuškog. 

“Obnovom tog centralnog dijela mi ćemo doći u situaciju da je možemo turistički valorizirati, da može primiti posjetitelje, gdje će biti sigurno za turiste koji tu budu dolazili i naravno za naše stanovništvo”, istakao je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog. 

Glavni cilj projekta „Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja” je promovirati turističku ponudu povijesnih gradova. 

federalna.ba

Ljubuški rekonstrukcija
Stonehenge rekonstrukcija
0 14.09.2021 15:43
otmica djeteta Ljubuški Zapadnohercegovački kanton
0 05.08.2021 10:54
žrtve škola rekonstrukcija Belgija
0 20.06.2021 13:12
Jurica Pavlović OSBiH Ljubuški
0 11.06.2021 18:44