Nakon kontraverznih izjava: Sunak smijenio ministricu unutrašnjih poslova
(Izvor: EPA-EFE/Adam Vaughan)

Nakon kontraverznih izjava: Sunak smijenio ministricu unutrašnjih poslova

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je ministricu unutrašnjih poslova Suellu Braverman, nakon njene izjave o ponašanju policije tokom propalestinskog marša, rekao je danas neimeni izvor u Vladi Velike Britanije.

Bravermanova se prošle sedmice suprotstavila Sunaku objavivši članak u kome je kritikovala reagovanje policije tokom marša u subotu, 11. novembra. Kritičari kažu da je njen stav doprinio raspirivanju tenzija i ohrabrio je desničarske demonstrante da izađu na ulice Londona, što je natjeralo Sunaka da preduzme mjere. List "Sun" objavio je da će ministar vanjskih poslova James Cleverly zamijeniti Bravermanovu na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Prema pisanju lista "Guardian", Sunak je rekao Bravermanovoj da želi da ona napusti vladu, sa čim se ona saglasila, i da joj nije ponuđeno drugo mjesto. Reuters je objavio da je Sunak smijenio Bravermanovu pod pritiskom opozicije i svoje Konzervativne stranke.

U međuvremenu, bivši premijer David Cameron viđen je jutros kako ulazi u kancelarije u Downing Streetu, što je izazvalo spekulacije da se možda vraća u vladu.

Bravermanova je u svom članku optužila policiju "za dvostruke aršine" u odnosu prema demonstrantima. Više od 140 ljudi uhapšeno je nakon sukoba desničara i policije, koja je pokušala da ih razdvoji od oko 300.000 propalestinskih demonstranata. Očekuje se da će Sunak provesti dublje reforme i rekonstrukciju vlade, dovodeći saveznike i smjenjujući neke ministre koji se "nisu pokazali".

federalna.ba/Srna

Rishi Sunak smjena ministrica unutrašnjih poslova
Britanski laburisti konzervativci udarac Rishi Sunak
0 16.02.2024 08:07
Rishi Sunak Izrael Benjamin Netanyahu
0 15.02.2024 21:13
smjena inicijativa Amra Kahrimanović
0 12.02.2024 17:15
Giorgia Meloni Rishi Sunak Italija Velika Britanija repatrijacija
0 16.12.2023 15:53