Nakon bijega Palestinaca iz zatvora, kašika postala simbol otpora

Nakon bijega Palestinaca iz zatvora, kašika postala simbol otpora

Obična kašika je uz tradicionalne zastave i transparente dobila svoje mjesto kao simbol palestinskog otpora, pošto se pročulo da su palestinski zatvorenici nedavno uspjeli da pobjegnu iz dobro čuvanog izraelskog zatvora koristeći pribor za jelo.

Kada su šestorica Palestinaca 6. septembra ujutru pobjegla iz zatvora Gilba, na severu Izraela, na društvenim mrežama su objavljene fotografije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju. Hashtag "čudesna kašika" je sugerisao da je bjekstvo izvedeno u holivudskom stilu.

U početku se međutim nije znalo da li je pribor za jelo zaista korišten ili je uloga kašike izmišljena.

Ove sedmice advokat jednog od četvorice bjegunaca, koji su u međuvremenu uhapšeni, izjavio je za France Presse da je njegov klijent Mahmud Abdulah Ardah rekao da je koristio kašike, tanjire i čak dršku čajnika da prokopa tunel iz ćelije, a da je počeo da kopa u decembru.

Ardah je jedan od četvorice bjegunaca koji je uhapšen poslije velike potjere. Sva šestorica su optužena za kovanje zavjere da izvedu napade na Izraelce.

Dvojica su još u bjekstvu i potjera za njima se nastavlja dok se u Izraelu vodi istraga o propustima koji su doveli do tog, kako ocjenjuju, sramotnog incidenta koji Palestinci smatraju pobjedom.

"Odlučnošću, budnošću i lukavstvom i sa kašikom bilo je moguće prokopati tunel kroz koji su Palestinci pobjegli", napisao je pisac Sari Orabi na web siteu Arabi 21.

Palestinski karikaturista Muhamed Sabaneh je ukazao da je bjekstvo poslužilo crnom humoru i izložilo podsmijehu izraelski bezbjednosni sistem.

On je autor nekoliko karikatura na kojima je nacrtana kašika uključujući jednu pod naslovom "Tunel slobode".

Stanovnici palestinskih teritorija počeli su da nose kašike na demonstracijama u znak podrške Palestincima zatočenim u izraelskim zatvorima. Bjekstvo je podstaklo divljenje i u Kuvajtu gdje je umjetnik Mitam Abadal napravio veliku skulpturu ruke koja čvrsto drži kašiku i nazvao je "Kašika slobode".

U Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali najnovije bjekstvo je podsjetilo Gasana Mahdavija kako su on i još jedan zatvoren 1996. pobjegli iz izraelskog zatvora kopajući tunel noktima.

"Nema toga što zatvorenici ne mogu uraditi i uvijek postoji greška u sistemu", rekao je Mahdavi koji je uhapšen ponovo i pušten poslije ukupno 19 godina u zatvoru.

On je dodao da je bijeg iz izraelskog zatvora nešto o čemu svaki zatočenik razmišlja. Mahdavi smatra da će u historiji ostati zabilježeno da je to ovog puta izvedeno uz pomoć kašike.

federalna.ba/Beta

Palestina kašika simbol otpora
Palestina Izrael Ljudska prava kršenje ljudskih prava
0 10.10.2021 16:07
hapšenje Izrael Palestina Palestinci
0 03.10.2021 16:35
žrtve Palestina Izrael Hamas
0 30.09.2021 19:10
Izrael Palestina ubistvo
0 30.09.2021 08:38