Nakaš: Bojim se da odgovornost za propuste u pandemiji neće biti utvrđena

Krivičnu prijavu sam podnio prvenstveno kao građanin koji je očekivao od vlasti da nam kao dio svoje obaveze osigura kakav takav život u uslovima pandemije. A onda i kao ljekar, kojeg Hipokratova zakletva obavezuje da ću pomagati svim ljudima pa čak i na uštrb svoje dobrobiti i iz tog razloga sam smatrao da se i vlast trebala tako ponašati i reagirati pravovremeno- kazao je ugledni infektolog i dugogodišnji direktor sarajevske Opće bolnice prim dr. Abdulah Nakaš, Bakir Nakaš, gostujući u emisiji Otvoreni studio urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović na Federalnom radiju.

„U potpunosti je zanemaren plan borbe protiv pandemije gripe na državnom nivou. Niko nije želio preuzeti odgovornost i to je strašno“- kazao je Nakaš.

Država ne funkcionira i sve prebacuje na entitete.

Iz dana u dan imamo novu epodemiološku sliku koja zahtijeva nova rješenja, a imam osjećaj da su se u kriznim štabovima zasitili i izgubili u mreži mjera koje uvode. Opustili smo se nakon ljeta kad nismo imali veliki broj zaraženih i došli smo u situaciju da smo mi zaboravili i osnovne mjere i tu je napravljena greška.I ove trenutne, posljednje mjere su zakašnjele i trebale su biti uvedene prije najmanje dvije sedmice kad su se pojavile prve indicije da će doći do porasta novozaraženih i porasta broja teže oboljelih. Imali smo informaciju da nam je stigao britanski soj, vrlo opasan i u tom momentu su svi krizni štabovi trebali imati plan.“

Ne možete raditi mjere na osnovu sadašnje situacije, morate predvidjeti- poručio je Nakaš.

„Goran Čerkez mi je spočitavao da sam se ja davno bavio infektologijom i da se ne trebam miješati u neke stvari koje su sada sasvim drugačije. Dovoljno sam dugo radio kao infektolog i menadžer bolnice u kriznoj situaciji da itekako znam šta raditi i koliko je važno planirati unaprijed i stručni ljudi ne moraju biti na platnom spisku, morate imati stručnu bazu“- kazao je.

Nakaš je kazao da moramo biti spremni na pojavu novih sojeva.

„Svaki soj koji se pojavi bit će gori, nepopustljiviji, jer prolazeći kroz jednog, drugog trećeg domaćina virus će poprimati sasvim nove osobine koje će mu omogućiti da lakše preživi. Virus ne reterira u svojim osobinama agresivnosti veće se razvija i mi moramo predvidjeti tu situaciju da svaki novi soj će imati neke nove osobine, pogubnije za nas, epidemiološki.“

I forma vakcine će se morati mijenjati i to je tako, u ovisnosti od soja- kazao je Nakaš ističući da preferira rusku vakcinu.

„Preferiram Sputnjik. Zašto? Kao infektolog imam višegodišnje iskustvo sa vakcinama i znam da taj način izvedbe taj model vakcine, uzimanje umrtvljenog virusa i ugradnja antigene strukture virusa u domaćina koji proizvodi antitijela i stvara se odbrana, je vrlo učinkovit i dokazan. Ove druge vakcine su bazirane na novoj tehnologiji i iako imaju isto dejstvo, ali meni su bliže prve kakav je Sputnjik. Druga stvar tehnologija čuvanja Pfizerove vakcine je puno složenija od Sputnjika. Osim toga Pfizer ćete teško naći na tržištu“- kazao je Nakaš.

Vlada FBiH ako ne zna kako neka pita Vladu RS-a kako su nabavili vakcine- poručio je Nakaš. To što nemamo još vakcine se već odražava na stanje.

„Mi smo uplatili vakcine preko COVAX-a i sad nas ništa ne interesira dok vakcine ne dođu. Pa sutra će se desiti pitanje kako ćemo smještati boolesnike u druge centre. Vidite u Srbiji da se ne hospitaliziraju više u Beogradu već i po periferiji Srbije.“

Građani se nikako ne osjećaju sigurno.

„Ako ste vi sad u situaciji u Sarajevu da ne možete da smjestite teško bolesnog pacijenta u jednu od navedenih bolnica, u Opću ili na KCUS onda je problem u organizaciji i upravljanju zdravstvenim sistemom“- kazao je Nakaš.

Nedopustivo je da građani sami kupuju lijekove koji su se pokazali efikasni u terapijama liječenja COVID-a, a nisu namijenjeni primarno za to.

„Ako imamo lijek koji je registriran, lijek koji je uvršten na neku listu lijekova i ako se on pokazao kao efikasan u liječenju teških COVID pacijenata koji trenutno leže u okviru bolničkih kapaciteta, a mi tražimo da pacijenti i rodbina pacijenata kupuje te lijekove u privatnim apotekama i to za ogromne sume novca, gotovo 2000 maraka, onda je porazno da naš Zavod zdravstvenog osiguranja i naše Ministarstvo do sad nisu po hitnom postupku riješili da su to lijekovi koji su raspoloživi kao bolnički lijekovi i da se nalaze na listi i da se stavljaju na teret zdravstvenog osiguranja. Ako vam neko tvrdi da za to treba i mjesec dana onda nam sistem ne valja. To treba da bude završeno za 24 sata. A ne da pacijenti to kupuju i donose u bolnicu, ako smo se već odredili da su ti lijekovi efikasni i da pomažu.“

Nisam siguran da će biti utvrđena odgovornost koju smo tražili za propuste vlasti- zaključio je Nakaš.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Bakir Nakaš Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
Otvoreni studio Federalni radio kladionice kladionica
0 26.01.2023 17:31
formiranje vlasti Otvoreni studio sporazum
0 01.12.2022 09:35
Otvoreni studio Federalni radio
0 30.11.2022 20:57
Otvoreni studio Federalni radio
0 11.11.2022 20:51
Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
0 03.11.2022 17:20
Senadin Lavić Otvoreni studio Federalni radio
0 28.04.2022 10:08