Najveći zub morskog dinosaurusa otkriven u švicarskim Alpama
(Izvor: Marcello Perillo / University of Bonn)

Najveći zub morskog dinosaurusa otkriven u švicarskim Alpama

Tim istraživača je u švicarskim Alpama identifikovao zub dug 10 centimetara za koji smatraju da je pripadao divovskom morskom reptilu zvanom Ihtiosaur.

Ovo je tek drugi put da se tako veliki zub pripisuje Ihtiosauru. Veće vrste uglavnom nisu imale zube pa su zbog toga sisale svoj plijen, za razliku od manjih vrsta.

Nepotpuni zub dio je fosilnog nalazišta tri različita Ihtiosaura pronađenog u Alpama u istočnoj Švicarskoj između 1976. i 1990. godine. Prema istraživačima sa univerziteta u Bonu i Cirihu, jedan od njih je mogao biti dug i do 15 metara. Ova stvorenja su također imala pršljenove i rebra.

Foto: Rosi Roth/University of Zurich

Ihtiosauri su se pojavili prije 250 miliona godina, kada je nestalo 95% svih morskih vrsta. Jeli su ribu, a pored toga, morali su da izranjaju na površinu kako bi disali, slično današnjim delfinima i kitovima.

Džinovske forme pojavile su se prije 200 miliona godina, prije njihovog progresivnog izumiranja. Najveći, Shastasaurus sikanniensis, bio je dug 21 metar i pronađen je u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Lokacije na kojima su ovi fosili pronađeni u Graübundenu, dio su stratigrafske jedinice u istočnim Alpama pod nazivom Kössen formacija, koja se proteže do istočne Austrije. Sedimenti su sakupljeni u trijaskom periodu (prije 250 do 200 miliona godina), kada je okean Tetis pokrivao velike dijelove ovog područja.

U to vrijeme, ovo je bila ravna obalna regija koja nije bila baš pogodna za brze morske gmizavce koji su mogli težiti i po nekoliko desetina tona, pa su se neki od njih tu nasukali.  

federalna.ba/swissinfo

Švicarska Alpe dinosaursi Svijet
Svijet
0 25.06.2022 14:32
Svijet
0 17.06.2022 20:17