Najveća prijetnja Fidžiju su razorne kimatske promjene

Najveća prijetnja Fidžiju su razorne kimatske promjene

Ministar odbrane Fidžija rekao je danas na bezbjednosnom forumu u Singapuru da su "razorne klimatske promjene" najveća prijetnja za njegov arhipelag.

Mada su na godišnjem bezbjednosnom i odbrambenom forumu "Dijalog Shangri-La", koji okuplja ministre odbrane Azije i svijeta, ovog puta dominirale tenzije između SAD-a i Kine po pitanju Tajvana, ministar odbrane Fidžija Inija Seruiratu, govorio je o prijetnji koju klimatske promjene predstavljaju za njegovu zemlju, redovno pogođenu ciklonima.

"Mitraljezi, borbeni avioni, brodovi.. nisu naš najveći problem po pitanju bezbjednosti. Najveća prijetnja za samo naše postojanje su razorne klimatske promjene koje izaziva čovjek. One prijete našim nadama i snovima o prosperitetu", rekao je on.

"Talasi se obrušavaju na našim vratima, vjetrovi udaraju naše kuće, zaposjeda nas taj neprijatelj sa svih strana", rekao je ministar i apelovao na druge zemlje da podrže napore Fidžija u borbi protiv klimatskih promjena.

U septembru je taj arhipelag na Pacifiku usvojio zakon kojim se proglašava hitna klimatska situacija i određuje pravni okvir za odgovor koji zemlja namjerava da pruži.

Druge ostrvske zemlje u tom regionu takođe su suočene sa prijetnjama od klimatskih promjena, od ciklona koji postaju sve redovniji i sve moćniji do podizanja nivoa vode.

Prije međunarodne konferencije o klimi u Glasgowu COP26, održane u novembru 2021. godine nacije Pacifika, koje su u prvoj liniji da snose posljednice globalnog zagrijavanja, tražile su od bogatih i industrijalizovanih zemalja da učine više.

Fidži je među deset zemalja Pacifika koje su prošlog mjeseca odbacile prijedlog Kine da zaključe veliki bezbjednosni pakt, strahujući da je cilj da se uvuku u orbitu Pekinga.

Neuspjeh tog projekta kojim bi se direktno doveo u pitanje uticaj SAD-a i njihovih saveznika u tom strateški važnom regionu, predstavljao je veliki politički udarac za Peking.

federalna.ba/Beta

Fidži klimatske promjene klima Singapur
Zemlja klimatske promjene
0 02.06.2023 09:51
Singapur droga smrtna kazna
0 17.05.2023 09:02
António Guterres klima konferencija
0 02.05.2023 14:02
suša rog Afrike klimatske promjene
0 27.04.2023 07:55
Singapur pogubljenje
0 26.04.2023 07:55