Naftne kompanije se obavezale na značajno smanjenje fosilnih goriva do 2050. godine
(Izvor: COP28/Neville Hopwood)

Naftne kompanije se obavezale na značajno smanjenje fosilnih goriva do 2050. godine

Zemlje i naftne kompanije na klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija obećale su da će postići veliki napredak u borbi protiv globalnog zagrijavanja u velikom novom energetskom obećanju.

Kompanija Aramco iz Saudijske Arabije jedna je od 50 naftnih i plinskih kompanija koje su se obavezale da će do 2050. godine prestati dodavati plinove koji zagrijavaju planetu.

Oko 100 zemalja također obećava da će do 2030. godine utrostručiti obnovljivu energiju koju svijet koristi.

Međutim, neće biti kazni za promašene ciljeve, a kritičari kažu da obećanja nisu obavezujuća. Oni pokrivaju samo emisije naftnih i gasnih kompanija prilikom bušenja i prerade fosilnih goriva, ne i stvarno sagorijevanje nafte i gasa koji proizvodi električnu energiju ili pogone automobile na benzin.

Oni takođe omogućavaju kompanijama da kratkoročno povećaju proizvodnju nafte i gasa, sve dok se ona ne smanji do 2050. godine.

Obraćajući se u subotu na svjetskom samitu o klimi u Dubaiju, predsjednik COP28 Sultan al-Jaber rekao je da novo obećanje "donosi više zemalja i više kompanija iz više sektora nego ikada prije”, prenosi BBC.

-Dok su mnoge nacionalne naftne kompanije po prvi put usvojile neto nulte ciljeve za 2050. godinu, znam da one i druge mogu i moraju učiniti više - poručio je.

Ujedinjeni Arapski Emirati kažu da će Povelja o dekarbonizaciji ubrzati klimatske mjere jer naftne i plinske kompanije koje čine 40 posto svjetskih emisija obećavaju da će do 2050. postati neto nula.

Dostizanje neto nule znači prestanak dodavanja stakleničkih plinova u atmosferu.

Ovih 50 kompanija, među kojima je i državna naftna kompanija UAE, takođe se obavezuje da će do 2030. godine skoro u potpunosti prestati ispuštati gasni metan koji snažno zagrijava planetu tokom proizvodnje nafte i plina.

Također, više od 20 nacija, uključujući Sjedinjene Države, pozvalo je na samitu u Dabaiju na utrostručenje nuklearne energije kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. 

Korištenje nuklearne energije kao čišće alternative fosilnim gorivima vrlo je kontroverzno jer su ekološke grupe zabrinute za sigurnost i odlaganje nuklearnog otpada.

Ali više od 20 nacija, od SAD-a do Gane, Japana i nekoliko evropskih zemalja, reklo je u deklaraciji da to igra "ključnu ulogu" u globalnom cilju postizanja ugljične neutralnosti do sredine stoljeća.

Pozvali su na utrostručenje kapaciteta nuklearne energije do 2050. u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

-Nikome ne tvrdimo da će ovo biti sveobuhvatna alternativa svakom drugom izvoru energije - rekao je američki izaslanik za klimu John Kerry na konferenciji COP28 u Dubaiju.

-Ali znamo, jer nam znanost i stvarnost činjenica i dokaza govore da ne možete doći do nulte vrijednosti 2050. bez nuklearne energije - dodao je on.

Ostali potpisnici su Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali nuklearne sile Rusija i Kina deklaraciju nisu potpisale.

Grupa za zaštitu okoliša 350.org rekla je da je nuklearna katastrofa u Fukushimi 2011. u Japanu istaknula opasnosti od atomske energije.

-Iako cijenimo to što Bidenova administracija želi ulagati u alternative fosilnim gorivima, nemamo vremena gubiti na opasne smetnje poput nuklearne energije - rekao je sjevernoamerički direktor te grupe Jeff Ordower.

federalna.ba/Fena

nafta COP28