Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov obišao vojnike u Avdijevki
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov obišao vojnike u Avdijevki

Vodeći ruski general, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, obišao je vojnike koji se bore u ratu u Ukrajini kako bi razgovarao o narednim koracima nakon zauzimanja grada Avdijevke, javili su državni mediji u srijedu.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će ruske trupe još napredovati u Ukrajini kako bi nadogradile svoj uspjeh na bojnom polju nakon osvajanja Avdiijevke iz koje su ukrajinski vojnici bili prisiljeni da pobjegnu u haosu.

Gerasimov je prikazan kako dodjeljuje ordenje ruskim vojnicima koji su učestvovali u osvajanju Avdijevke, i saslušao je izvještaj vojnog zapovjednika koji je predvodio ruske napade na Avdijevku, general-pukovnika Andreja Mordvičeva, javili su državni mediji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je za CNN da Avdijevka ne bi pala da je Kijev dobio oružje koje je zadržano zbog neuspjeha američkog Kongresa da odobri veliki paket vojne pomoći.

Nakon neuspjeha Ukrajine da probije ruske linije fronta na istoku i jugu prošle godine, Moskva pokušava poraziti ukrajinske snage baš u trenutku kada Kijev razmatra novu veliku mobilizaciju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija Avdijevka obilazak