videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 1)

Na regionalnom savjetovanju istaknut potencijal B. Grahova za pčelarstvo

„Moj stil pčelarenja – više znaš-više vrijediš“ naziv je regionalnog savjetovanja pčelara koje je ovog vikenda održano u općini Bosansko Grahovo. U saradnji s lokalnim pčelarskim društvom savjetovanje je organizovao Centar za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Bosansko Grahovo, a 30-godišnje iskustvo u pčelarstvu s prisutnima je podijelio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci dr. Goran Mirjanić.

Općina Bosansko Grahovo kao i područje cijelog Kantona 10 svojom bioraznolikošću i obiljem ljekobilja imaju dobre preduvjete za pčelarstvo i proizvodnju visokokvalitetnog meda. No, kako je taj potencijal nedovoljno iskorišten, uz ovakva savjetovanja bit će upriličene i izložbe meda i pčelinjih proizvoda.

„Kako bismo animirali ljude da njihov rad upravo bude vrednovan, da budu prepoznatljivi, da se predstave i da kvalitet doprinese da oni od tog mogu da imaju i korist i da se više bave time i posvete više vremena pčelarenju“, navodi Dragan Salić, predsjednik Centra za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Bosansko Grahovo.

„Bosansko Grahovo je opština koja u perspektivi ima veliki potencijal za razvoj pčelarstva. Sad je samo stvar organizacije i volje pojedinaca da se bave time“, ističe opštinski načelnik Uroš Đuran.

„Pčelarsko društvo Grahovo trenutno ima 40 aktivnih članova s nekih 800 košnica, možda to jeste nedovoljan broj s obzirom na broj stanovnika. Ali opština Bosansko Grahovo ima takav prirodni potencijal, ekološki zdravu čisti sredinu - što je šteta ne iskoristiti“, zaključuje predsjednik Udruženja pčelara Bosansko Grahovo Dragan Škapina.

Stoga je u određenom vremenskom razdoblju veliki pritisak tzv. selećih pčelara iz susjednih kantona, pa i iz Sarajeva.

„Paša vrijeska ovdje i na području susjednih opština je nešto što je bogom dano za ovo područje. Opštinska uprava i lokalno udruženje pokušali su srediti stanje kroz uvođenje tzv. pašarine, jer se određeni broj pčelara u većem broju pojavi na ovom terenu i kapacitet te paše nije za toliki broj košnica“, istakao je prof.dr. Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci.

S napomenom da na tom planu treba uvesti više reda i zaštititi domaće pčelare, profesor Mirjanić je nastojao educirati pčelare i što im je činiti u lošim klimatskim okolnostima.

„Upravo se nalazimo u vremenu obilnih padavina, niskih temperatura, pčelari su u situaciji da prihranjuju pčelinjih društva, a znamo da je maj jedan od najmedonosnijih mjeseci u godini. Nadam se da sam u toj namjeri uspio“, dodao je Mirjanić.

Na savjetovanju je sudjelovalo 63 pčelara iz Grahova, Drvara, Livna i Tomislavgrada. Svi su dobili pčelarski priručnik s radovima na pčelinjaku, a po okončanoj edukaciji i certifikate o bonitetnoj pouzdanosti u pčelarenju.

federalna.ba

Bosansko Grahovo pčelarstvo
pčelari pčelarstvo Privredna komora KS
0 05.03.2024 21:12
Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
0 27.10.2023 19:12
Bosansko Grahovo piroliza gume automobilske gume
0 16.10.2023 17:34