videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Na Pravnom fakultetu u Zenici obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Na Pravnom fakultetu u Zenici obilježen je Dan sjećanja na žrtve holokausta. U Drugom svjetskom ratu stradalo je oko šest miliona Jevreja, a odlukom Skupštine Ujedinjenih nacija 2005. godine usvojena je Rezolucija kojom se Dan oslobođenja Aušvica od strane Crvene armije 1945. godine u većini evropskih država obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Jevreji su narod koji stoljećima živi u BiH, a stigli su još u 15. stoljeću kada su prognani s Pirineja. Naša zemlja im je otvorila svoja vrata. Tokom Drugog svjetskog nad Jevrejima je izvršen holokaust, a Evropa je rekla da se to nikada i nigdje neće ponoviti.

To nije slučaj, to je ciljana dogovorena državna politika s ciljem eliminacije jednog naroda kao što smo kasnije susretali i na ovom područjima”, ističe prof. dr. Dževad Drino, šef Katedre za historiju države i prava na Pravnom fakultetu UNZE.

Genocid je počinjen kako nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu tako i nad Bošnjacima i to ne samo u Srebrenici nego i u BiH. Puno je tih poveznica, a nama je danas cilj da osvijetlimo način na koji su stradali zenički Jevreji i način na koji su zenički Bošnjaci spašavali Jevreje”, rekao je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu UNZE.

Nedovoljno je poznato da je Husein-beg Kulenović u Zenici spasio dvije jevrejske porodice i da je zbog toga pogubljen 1945. godine.

“Čovjek koji je formirao Narodno-oslobodilački pokret, ali koji je odbio da radi u Poreznom uredu u Zenici zato što je trebalo da legalizuje otetu i opljačkanu imovinu zeničkih Srba i Jevreja”, dodaje Huseinspahić.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovao je i Rejhan Prohić, čija je porodica dobitnik najvećeg priznanja koje država Izrael daje nejevrejima koji su pružali pomoć u spašavanju od holokausta.

Nažalost, oni koji su preživjeli holokaust umiru. Nemamo sada svjedoke koji nam mogu toliko direktno govoriti o tome, ali imamo svjedoke i svjedokinje koje su preživjele genocid u BiH. Mladoj osobi treba biti za nauk da se ovakve stvari nikada ne smiju dogoditi”, poručila je Ajša Luković, asistentica na Katedri za historiju države i prava na Pravnom fakultetu UNZE.

U dijelovima svijeta uvijek postoje oružani sukobi, žrtve su građani, a obaveza svih je da ne ponove iskustva kada su ljudi ubijani samo zato što su druge boje kože, nacije ili vjere.

federalna.ba

Jevreji holokaust Zenica
ARS Centar Zenica Zenica Zeničko proljeće balet
0 20.05.2022 21:32
Mirko Pejanović Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću Zenica
0 19.05.2022 17:09
olujno nevrijeme Zenica zatvorene ceste
0 17.05.2022 16:05