Na Ekonomskom fakultetu u Mostaru o sigurnosti, proizvodnji i održivoj potrošnji hrane

videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Tim povodom o hrani se govorilo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru - i to o sigurnosti, proizvodnji i održivoj potrošnji hrane.

Učinkoviti odgovori na potrebu održive potrošnje i proizvodnje, sigurnosti hrane, ali i smanjenja korištenja kemikalija i zaštiti potrošača teme su o kojima se govorilo studentima Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Bitno je buduće ekonomiste i marketinške stručnjake naučiti i kako racionalno koristiti resurse, smanjiti otpad u procesu proizvodnje i opskrbe.

“Činjenica je da nas je COVID ponovno pokrenuo da obrađujemo ono što nismo obrađivali, a to upravo jeste u tom kontekstu održivosti - da sami sebi stvorimo proizvodnju koja će biti dostatna, a da s druge strane da znamo šta mi to konzumiramo”, kaže prof. dr. Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Uz to, i inflacija je ta koja motivira da se više bavimo proizvodnjom hrane. Stručnjaci ističu kako u našoj zemlji jedemo hranu koja je sigurna i zadovoljava legislativu Europske unije kako u domaćoj proizvodnji tako i hrane koja se uvozi na naše tržiše.

“Subjekti u poslovanju su odgovorni za kakvoću, sigurnost i za kvalitetu svojih proizvoda u BiH. Tako je na temeljo Zakona o hrani propisano, a postoje i službene kontrole, koje su također na temelju Zakona o hrani, da moraju jednostavno biti nad tim tržištem nadzor. To su razni monitorinzi i praćenje namirnica na tržištu”, objašnjava Marija Jukić-Grbavac, predstavnica Agencije za sigurnost hrane BiH.

Uloga ekonomije u proizvodnji i upravljanju hranom je velika tim više jer se BiH skupa sa 192 države članice Ujedinjenih naroda obavezala da će provesti Agendu 2030. za održivi razvoj koja se sastoji od 17 ciljeva. Jedan od njih je upravo opskrba hranom, njezin kvalitet i održiva poljoprivreda.

federalna.ba

Svjetski dan hrane hrana