videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Na Danima Jurislava Korenića predstavila se Mediha Selimović-Šehidić

U okviru petog regionalnog festivala Kamernog teatra 55 Dani Jurislava Korenića, osim sjajnih pozorišniih predstava, publika ima priliku prisustvovati i promocijama knjiga bh. književnika. Tako je danas svoj dan imala Mediha Selimović-Šehidić. Razgovarano je o knjigama Brodska cesta b.b. i Kapija.

Književnica Mediha Selimović-Šehidić rođena je 1964. godine i po struci je socijalna radnica, zaposlena u jednom imigracionom centru u Beču. Na današnjoj promociji, u kojoj su učestvovali akademik i književnik Abdulah Sidran, književna kritičarka Melida Travančić, te ispred njene izdavačke kuće Buybook Goran Samardžić, istaknute su vrijednosti ove umjetnice, ne samo kao književnice već i kao vrijednom prevodiocu djela istaknutih pisaca.

”Biti pisac, imati snagu pa svoje vlastite rane dosoljavati tako što ćeš ih ponovo preživljavati praveći od njih književnost - to su sve neki višestruki podvizi herojstva, junaštva”, kaže Sidran

U svojim autobiografskim djelima, Mediha Selimović-Šehidić nam prezentira autobiografsku prozu i dok nas u romanu Brodska cesta b.b. upoznaje sa Zenicom iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, gdje izrasta kroz katarzu i hronologija borbe sa životnim nedaćama, u kojima rano gubi oba roditelja, u Kapiji nas suočava s vlastitom smrtnošću, iz ugla osobe koja je preživjela rak, te kako živi nakon bolesti.

Travančić ističe kako autorica suvereno vlada tekstom, stilom, formom – te je zbog toga onima koji uživaju u književnoj riječi veliko zadovoljstvo čitati Brodsku cestu: “Međutim, Kapija nije samo roman o bolesti, ovo je priča o gubitku porodice i gubitku doma, priča o patrijarhatu, o spoznaji, o istini, priča o ratu i priča o gubitku domovine. Ovo je na koncu - i priča o smrti”.

“I spoznaja da je sve do tad - pa i ta Brodska cesta, zapravo, bilo put u Kapiju, put u rak. Shvatila sam tad da svaki rak ima svoj predrak – stanja, situacije pa, što ne reći, i ljude koji nas tamo gurkaju”, objašnjava autorica.

Prema mišljenju Abdulaha Sidrana, Mediha Selimović-Šehidić je najveća književnica današnjice, dok Goran Samardžić ističe njen strpljiv i dugotrajan rad na vlastitim tekstovima. Ova vrijedna umjetnica priprema i knjigu poezije koju možemo očekivati uskoro.

federalna.ba

Dani Jurislava Korenića Kamerni teatar 55 Mediha Selimović-Šehidić
Kamerni teatar 55 Da sam ptica Tarik Filipović Daria Lorenci-Flatz
0 25.03.2022 21:33
pozorište Narodno pozorište Sarajevo SARTR Pozorište mladih Sarajevo Kamerni teatar 55 teatar
0 04.01.2022 22:26
Damir Ovčina Dani Jurislava Korenića
0 20.12.2021 21:01
Kamerni teatar 55 Jurislav Korenić Dani Jurislava Korenića
0 13.12.2021 16:56
Selma Spahić Ljubičasto Kamerni teatar 55
0 11.12.2021 12:48