Prilog: Mili Papić

Mostarskim bolnicama prijete blokade računa

U jeku pandemije korona virusa, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ prijeti blokada računa. Mostarske bolnice ne negiraju dugovanja, ali smatraju da je blokada računa u trenutnoj situaciji, kada se zdravstvo bori za živote pacijenata, nepromišljen potez.

Mostarskim bolnicama u narednom periodu Porezna uprava Federacije BiH mogla bi blokirati račune. Rukovodstva bolnica su upoznata s tim, a njihova pisma, upućena Poreznoj upravi i Ministarstvu finansija Federacije BiH, vratila su se neotvorena. U bolnicama trenutno vode računa samo o spašavanju pacijenata zaraženih korona virusom i smatraju da su potezi poput blokada računa krajnje neprimjereni u ovom periodu. U SKB Mostar tvrde da dobavljačima duguju 30 miliona, a državi su do pandemije uplatili 70 miliona maraka. Novac se u ovom trenutku usmjerava na lijekove, opremu, kisik. Direktor Sveučilišne bolnice Mostar dr. Ante Kvesić upitao je nadležne zašto država neispunjava obaveze prema ovoj bolnici zadnjih pet mjeseci.

Podsjetimo da je oko 200 pacijenata hospitalizovano u kovid bolnici i odjelima SKB-a Mostar i 90 posto njih je na kisiku. Nije bolja situacija ni u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“. I u toj bolnici svjesni su dugovanja koja, bez kamata, iznose skoro šest miliona maraka. Snalaze se kako znaju da bi pacijentima pružili potpunu pomoć. Stalno se vrše reorganizacije odjela, kazao je direktor Kantonalne bolnice dr. Zlatko Guzin.

Sveučilišna bolnica Mostar nabavila je 12 novih respiratora i za sada ih imaju dovoljno, kaže direktor Ante Kvesić.

Situaciju u zdravstvu u Herecegovačko-neretvanskom kantonu otežava i generalni štrajk zdravstvenih radnika koji traje tri mjeseca. Ono što bi trenutno moglo doprinijeti stabilizaciji situacije jeste pomoć koja se očekuje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Federalni radio Radio Federacije BiH
Cheerleading Grude Federalni radio
0 06.05.2021 18:07
plin gas Federalni radio
0 06.05.2021 17:31
Vijesti u 17 Federalni radio
0 06.05.2021 17:25
Federalni radio sport
0 06.05.2021 17:24