Mostar u top deset gradova za posjetiti u 2024. godini
(Izvor: Ilustracija/lonelyplanet)

Mostar u top deset gradova za posjetiti u 2024. godini

Mostar je uvršten na listu deset najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini koju je sačinio travel magazin "Lonely Planet".

Časopis svake godine, počevši od 1973, objavljuje popis svjetskih destinacija za putovanja po rubrikama: država, regija, grad, ekološka održivost i isplativost.

Mostar se našao među deset gradova, a na listi se nalazi i Nairobi (Kenija), Pariz (Francuska), Montreal (Kanada), Philadelphia (SAD), Manaus (Brazil), Jakarta (Indonezija), Prag (Češka Republika), Izmir (Turkiye), Kansas City (SAD).

"Odavno omiljen među putnicima i ljubiteljima Balkana, nezaboravno slikoviti mostarski srednjovjekovni Stari grad prošaran munarama i Stari most sada privlače posjetitelje na više od jednodnevnog izleta. Njegovi dinamični umjetnički, zanatski i muzički festivali stalno privlače ljude i mame ih da ostanu neko vrijeme", navedeno je na stranici časopisa.

Monumentalne građevine iz otomanskog doba neki su od najboljih evropskih primjera islamske arhitekture. Koski Mehmed-pašina džamija, Kajtaz kuća, Sevri hadži Hasanova džamija i Biščevićeva kuća su nezaobilazne, kao i mirna Derviševa kuća, udaljena samo 20 minuta od grada.

"Jednodnevni izlet do popularnog vodopada Kravica uvijek je dobra ideja, ali ako ste ograničeni, umjesto toga možete otići do manjeg vodopada Koćuša, koji je besplatan za posjetiti", navedeno je.

Objavili su da se Mostar osjeća više mediteranskim nego Sarajevo.

"Hercegovci su opušteni, topli i ljubazni. Uvijek rado ćaskaju. Ljudi bi trebali koristiti Mostar kao svoju bazu za istraživanje regije, ima sve: butik vinarije, vodopade i srednjovjekovna sela poput Počitelja i Blagaja", objavio je časopis.

federalna.ba/AA

Mostar turizam Lonely planet