videoprilog Mujesire Purić (Dnevnik 2)

Hana Rudež na milanskim pistama promovira bogatu prošlost BiH

Mladoj modnoj dizajnerici Hani Rudež smješi se svjetska karijera. Pozvana je da svoje kreacije prikaže na sedmici mode u Milanu. Prilika koja se pruža tek rijetkim. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati modelima inspirisanim bosanskom karljicom Katarinom. Želi pokazati bogatu prošlost i kulturno-histrijsko naslijeđe naše zemlje.

Nakon što je završila fakultet, Hana je u vrijeme zatvorenosti zbog korone iskoristila slobodno vrijeme i počela intenzivno raditi.

“Početak je bio baš težak, prvo jer nisam mogla da dođem do šnajderica, sve bile zatvorene. Nisam imala gdje početi da izrađujem svoje modele, ali sam skicirala, crtala, pravila neki plan”, priča Hana.

Ubrzo je dobila priliku da svoj rad prezentuje u srbijanskom modnom časopisu i da izradi modele za potrebu snimanja muzičkih spotova. Na poziv Josipa Grabovca, jednog od najutjecajnijih osoba iz svijeta mode, dobila je priliku da učestvuje na Milanskoj sedmici mode.

“Prvo nisam vjerovala da je to stvarno. To je poziv iz snova za jednog mladog dizajnera koji iza sebe nema nekih godina iskustva i rada, ali mislim da je tu kreativnost bitnija nego godine iskustva i rada”, kaže Hana.

Svjesna da je za to potrebno mnogo odricanja i rada, propitivala je sebe i svoju zrelost. Međutim, uz podršku roditelja odlučila je prihvatiti poziv. Njena inspiracija je kraljica Katarina Kosača, simbol bosanske jake žene, pune ljubavi prema domovini.

“To je moja inspiracija s kojom idem da predstavljam Bosnu i Hercegovine, odnosno, moji modeli će biti inspirisani kraljicom Katarinom Kosačom i cijelom našom historijom koja je jako bitna”, navodi Hana.

Iako je na početku studija razmišljala da je njena budućnost negdje vani, sve više spoznaje da iz svoje države može raditi za cijeli svijet i graditi bolju budućnost.

“Postoji mogućnost, bitna je samo volja i sve je moguće. Tako sam gledala, nisam sebi dala da imam neke prepreke u životu nego sam uvijek razmišljala da se sve može riješiti, sve je moguće. Možda mi upravo to moje razmišljanje dovelo do ove priče s Milanom”, zaključuje Hana.

federalna.ba

Hana Rudež dizajnerica moda
hip hop moda
0 11.09.2023 11:30
Karl Lagerfeld retrospektiva moda
0 03.05.2023 08:49
Pierre Cardin moda Francuska Pariz
0 29.12.2020 13:58