videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Mještani upozoravaju: Izgradnja dionice Mostar sjever - Mostar jug dovest će do iseljavanja

Na javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš za projekt izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar sjever - Mostar jug, stanovnici južnih mostarskih naselja još jednom su upozorili da bi izgradnja te dionice predloženom trasom prouzročila iseljavanje stanovništva iz tih naselja.

Predsjednik Eko udruženja "Kuti" Aner Omanović kazao je kako će izgradnja spomenute dionice ostaviti velike posljedice na mještane Kuti.

- Prve kuće su nekih 300 metara od autoputa, u našoj blizini pravi se i vjetropark Pločno, za koji cesta prolazi kroz naše naselje, prave se kamenolomi, solarne elektrane, autoput, tu je i Uborak, a gradske i federalne vlasti neće da nam pomognu, sve guraju u naše mjesto i samim tim dovest će do iseljena mještana Kuti i Vrapčića. Sa svih strana smo okruženi problemima i ne znam kako ćemo ih riješiti - kazao je Omanović.

Aktivistica Maja Roso Popovac poručila je kako ni jedna politika nema pravo "krojiti zdravlje ljudi".

- Pokušavamo ukazati na sve nepravilnosti i nelogičnosti koje prate ovu trasu i koje su bile prilikom izrade dokumentacije. Po nekim prvim projektima, rađene su studije s jako puno različitih trasa, a ova trasa dobila je jednu od najgorih ocjena. Odjednom preko noći ona postaje najinteresantnija trasa. Kao što je i sam gospodin Terzić jednom prilikom javno rekao da je interes politički, mi smo mišljenja da ni jedna politika, pogotovo ne nacionalne politike, nema pravo krojiti zdravlje naših ljudi, budućnost naše djece i uopće upravljati s nečim što je toliko važno - kazala je Roso Popovac.

Suada Numić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma pojasnila je sam postupak izdavanja okolišne dozvole, koji je za ovu dionicu u tijeku.

- Prema našoj legislativi ona može biti završena prihvaćanjem ili odbijanjem, bez pozitivnog rješenja nema daljnjih dozvola i danas smo zbog toga tu. Ovoj studiji je prethodila prijašnja procjena utjecaja na okoliš, jer je predmet zaprimljen nakon stupanja na snagu novog zakona o zaštiti okoliša, tako da smo prvo imali zahtjev za prethodnu procjenu u kojoj smo uključili javnost putem naše internetske stranice, zatim slali dopise cjelokupnoj javnosti, Gradu Mostaru, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnom ministarstvu zdravstva i slično, kako bi se očitovali na eventualne negativne utjecaje koje bi izgradnja ove ceste imala na okoliš - kazala je Numić.

Dodala je kako je na temelju te procedure izdano rješenje o izradi studije, koja je obuhvatila obujam i sadržaj koji je proizašao iz te prethodne procjene utjecaja na okoliš.

- Studija je dostavljena, sada je pokrenut novi postupak. Vezano za Studiju dužni smo održati javnu raspravu i zato smo danas ovdje kako bi se svi koji žele uključili i tako zapravo bili uključeni u proces donošenja odluka - kazala je Numić.

Negativni utjecaji, među ostalim, mogu biti na zrak, vode, tlo, stanovništvo, spomenike kulture i slično, pojasnila je.

- Također, tijekom izgradnje doći će do nastanka nekih količina inertnog otpada, zemljani materijal i kamen, kojeg treba zbrinuti. Postoje drugi organi koji će izdavati druge, potrebne dozvole koje će obuhvatiti neke druge segmente, a mi smo tu zbog okoliša. Građani mogu svoje primjedbe i prijedloge davati u roku od sljedećih 15 dana, to sve mora biti obrađeno i na to se moraju dati odgovori. Mi kao Ministarstvo nemamo ništa s trasom, nego dobivamo tu dionicu i njen utjecaj, a netko drugi je zadužen za tu dionicu i kompletnu trasu - istaknula je Numić.

Današnju javnu raspravu organiziralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji s investitorom JP Autoceste FBiH.

federalna.ba/Fena

dionica Mostar Sjever - Mostar Jug javna rasprava mještani
USK javna rasprava Nacrt zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
0 10.08.2023 18:34
Strategiji razvoja sustava socijalne i dječje zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine javna rasprava
0 17.07.2023 13:12
novinari Republika Srpska javna rasprava Krivični zakonik
0 05.05.2023 12:17
Republika Srpska Krivični zakon RS javna rasprava
0 18.04.2023 21:42
Distrikt Brčko proračun javna rasprava
0 27.04.2022 09:15