Mirsad Sinanović objavio novi roman 'Kolonija'

Mirsad Sinanović objavio novi roman 'Kolonija'

Izdavačka kuća "Dobra knjiga" iz Sarajeva, predstavila je novu knjigu bosanskohercegovačkog novinara i književnika Mirsada Sinanovića "Kolonija".

Ovaj roman je razglednica vremena poslije Drugog svjetskog rata u Foči, u kojoj su likovi, prinuđeni od komunističkog režima, ostavili život na selu i počeli živjeti u montažnim barakama kolonije, radeći u pilani, ostvarujući Titov Petogodišnji plan.

- Knjiga na odličan način prikazuje uzroke prijašnjih i potonjih stradanja muslimana na ovim prostorima. Sinanović nas perom majstora pisane riječi, neobičnom kompozicijom djela, provodi kroz naizgled odvojene priče, čiji likovi se opetuju, tako da čitalac nije siguran da li čita zbirku priča ili roman - navodi u svojoj recenziji bh. režiser Mirza Pašić.

Sinanović je pored ove knjige i autor knjige ratnih reportaža “Smrti i pobjede” (1997.), knjige “Merdžan-kaduna – Male priče o velikim ljudima” (2013.) i knjige političkih eseja “Bosna između Washingtona i Daytona”, te romana: “Žrtvovanje vuku” (2003.), “San Hasana Nazira” (2005.), “Kulin” (2007.), “Ajvaz u Akhisaru” (2008.) i “Sokollu Mehmed-paša” (2016.).

Udruženje novinara BiH Sinanovića je proglasilo najboljim reporterom za 1994. godinu, a predsjednik je Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

federalna.ba/Fena

Mirsad Sinanović Kolonija