Miris izbjeljivača upozorio italijanskog svećenika na očiglednu prijetnju mafije
(Izvor: Facebook)

Miris izbjeljivača upozorio italijanskog svećenika na očiglednu prijetnju mafije

Parohijski svećenik u južnoj Italiji spremao se da otpije gutljaj vina kada je shvatio da se u peharu nalazi izbjeljivač, za šta se vjeruje da je mafijaška prijetnja.

Otac Felice Palamara tokom večernje mise u subotu u crkvi San Nicola di Pannaconi u Cessanitiju, malom gradu u regiji Kampanije, pripremao se da popije iz pehara kada je osjetio čudan miris. Misa je prekinuta, a laboratorijski testovi su kasnije potvrdili da mješavina sadrži izbjeljivač, što je pokrenulo policijsku istragu.

Palamara, koji je često govorio protiv Camorre, mafijaške organizacije koja je nastala u Kampaniji, rekao je lokalnim medijima da je primio nekoliko prijetnji smrću tokom svog boravka u crkvi. Njegov automobil je dva puta vandalizovan posljednjih mjeseci.

Svećenik, koji sada ima policijsku pratnju, napisao je na društvenim mrežama: "Moja osveta se zove ljubav, moj štit oprost, moj oklop milost... Neće me spriječiti prepreke, niti ću se plašiti mraka."

Lokalni biskup Attilio Nostro rekao je da biskupija "proživljava trenutak patnje zbog djela zastrašivanja koja nemaju nikakve veze s normalnim kršćanskim životom u župama".

Dodao je: „Iz tog razloga ponovo apelujem na kršćanske zajednice da ne budu obeshrabrene ovim jezikom nasilja. Ne smijemo popustiti ovoj logici, dopuštajući sebi da budemo u iskušenju nelagodom i ljutnjom.”

Palamara nije jedini lokalni svećenik na meti navodnih mafijaških prijetnji. Otac Francesco Pontoriero, iz župe San Basilio Magno, pronašao je mrtvu mačku na haubi svog automobila dok se vraćao s večere u Cessanitiju.

Nije neuobičajeno da svećenici u Italiji žive pod zaštitom policije. Otac Maurizio Patriciello, svećenik u Caivanu, blizu Napulja, koji se godinama bori protiv kriminala vezanog za mafiju, ima dva tjelohranitelja.

 

Italija svećenik mafija