Mioković: Kroz Bosnu i Hercegovinu se prometuju stotine tona droge

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a na teritoriji Doboja zaplijenilo je 73 kilograma kokaina, koji je bio skriven u pošiljci druge naručene robe koja se uvozila u Bosnu i Hercegovinu.

U posljednje vrijeme sve češći primjeri su obračuna pravosudnih institucija s organiziranim kriminalom i krijumčarenjem opojnih droga. Policija često zapljenjuje određene količine narkotika no teško se raskrinkavaju narko-lanci.

O aktivnostima policije, ali i metodama obračunavanja s prometovanjem droge u emisiji Federacija danas govorio je Dragan Mioković, penzionisani policajac.

Naglašava kako je policija danas u Doboju zaplijenila respektabilnu količinu najskuplje i najtraženije droge. Kaže kako se, prema podacima koje objavljuju relevantne međunarodne službe, poput DEA-e i CIA-e, kroz Bosnu i Hercegovinu prometuju stotine tona droge.

“Tu mislim na teške droge, prije svega, heroin i kokain. Bosna i Hercegovina, sama za sebe, nije veliko tržište, prvenstveno se radi o tranzitu, s obzirom na geografski položaj Bosne i Hercegovine i činjenicu da se ona nalazi na dvije najprometnije rute za transport narkotika s područja Bliskog istoka i Turske prema Zapadnoj Evropi”, istakao je Mioković.

MUP RS pronašao 73 kg kokaina među robom koja se uvozila u BiH

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je na području Doboja zaplijenila oko 73 kilograma kokaina. Kako je saopćeno iz MUP-a RS-a droga je zaplijenjena u sklopu aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela organizovanog k...

Dodaje kako na teritoriji Bosne i Hercegovine djeluje 16 policijske agencije.

“Uvjeravam vas da u demokratskom svijetu ne postoji manji teritoriji s više policijski agencija. Poseban problem je što među tim policijskim agencijama nema hijerarhijskog odnosa, odnosno nadređenosti, što je jedna od ključnih karakteristika modernih policija. Bosna i Hercegovina ima profesionalne kapacitete, mislim na policiju i tužilaštvo, koji se mogu puno uspješnije suprotstaviti organizovanom kriminalu u domenu opojnih droga. Međutim, ovakva rascjepkanost tome ne koristi jer za sve vidove kriminala, a posebno šverc, odnosno transport opojnih droga i oružja centralizovane specijalističke policijske snage su preduslov”, naglasio je Mioković.

federalna.ba

Dragan Mioković