Mioković: Ja sam Srbin i nisam pozvan na Svesrpski sabor, pozvani su nacionalisti

Ovog ponedjeljka u političkim minutama gostovao je Dragan Mioković novoimenovani predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

Govorimo o izazovima na novoj poziciji, radu zakonodavne vlasti u Federaciji i sagi oko imenovanja Marina Vukoje. Ko trguje pozicijama i za čije interese? Predstoji li Zastupničkom domu efiaksniji rad ili ulazi u ljetno zatišje?

Šta ukoliko Ustavni sud Federacije BiH presudi u korist apelacije opozicije o neustavnosti popunjavanja Komisije za izbor i imenovanje?  

-Sjednica Zastupničkog doma Paramalenta Federacije BiH-

''Vlada Federacije diktira dnevni red naših sjednica. Ja se iskreno nadam da će ovi fiskalni zakoni biti što prije na dnevnom redu Parlamenta. O nekim rokovima mi je teško govoriti, možda ću o tome znati krajem ove sedmice. Planirao sam kolegij Vlade i da sa njima porazgovaram i jedna od ključnih tema je upravo tema o fiskalnim zakonima. Ja ih smatram nečim što je bitno, ali i zanimljivo za građane. Bilo je nekoliko opcija da se na ovoj desetoj sjednici desi još neka izmjena, ta tačka je povučena sa dnevnog reda. Ne znam šta je to uzrokovalo. Pozicioniranje dopredsjedavajućeg je političko pitanje i kada i kako se politički subjekti usaglase to će biti provedeno'', kazao je.

-Imenovanje Marina Vukoje-

''Podsjećam da kada je u oktobru nakon izbora bilo razgovora o formiranju vlastu, oni su se odnosili o 3 ključne pozicije o predsjednici Vlade Federacije, premijera Vlade Federacije i predsjedavajućeg Predstavničkog doma. U toj političkoj raspodjeli Naša stranka je dobila poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Gospođa Marinković-Lepić je iz zdravstvenih razloga podnijela ostavku i autonomna odluka Naše stranke je da ja preuzmem od nje tu poziciju. Moje imenovanje nije nikako i ničim moglo biti uslovljeno. Opozicija ima pravo na svaku vrstu parlamentarne borbe, ja to razumijem. Zahvalan sam ekselenciji Arnautu što nađe vremena da promišlja i o problemima Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, istina je da je ovo prvi put da se sjetio da kontaktira stranku. Ne samo ja, nego Klub Naše stranke smo autonomni u donošenju odluka. Sve to što je on rekao procijenili smo kao nešto što u ovom slučaju nećemo prihvatiti. Što se tiče imenovanja Marina Vukoje, prije svega meni je drago da je Klub SDP-a pokazao onakvu čvrstinu i da su glasali onako kako su glasali. Mene lično što se tiče posao ustavna obaveza Predstavničkog doma da imenuje sudiju je završena i izabrani sudija je preuzeo dužnost. Opozicija je uputila 4 apelacije. Ja kao legalista i u ovoj funkciji čekam odluku Ustavnog suda i uvjeravam vas da će ona biti bez ikakvog komentara provedena'', rekao je.

-Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini-

''Što se tiče monstruozne teze o promjeni imena Srebrenice, ni jedno zlo, a u Srebrenici je počinjeno planetarno zlo, se ne može promijeniti. U Srebrenici je vojska i policija Republike Srpske počinila genocid dokazan u Haagu i ja ću reći uslovno politički verifikovan u Ujedninjenim nacijama u New Yorku. Još jednom, potpuno sam siguran da se zlo promjenom imena ne može promijeniti. Ali ako politike koje presonificira Milorad Dodik misle da mogu, onda neka promijene ime Republike Srpske. Što se tiče najava održavanja Svesrpskog sabora. Nije to svesrpski sabor i neće biti. To će biti okupljanje nacionalista i klera. Ja sam Srbin, predsjedavajući sam najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH. Zašto ja nisam dobio poziv? Na tom saboru neće biti Srbi iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Zašto? Zato što nismo nacionaliste. Tamo neće biti ni ljevičari ni liberali iz Srbije zato što nisu nacionaliste. Zaista ne treba niti naivan. To je okupljenje srpskih nacionalista. Ja želim vjerovati, bez obzira na pokazatelje koji mi ne idu u prilog, da srpski narod to neće još dugo trpiti i da je dosta bijede i poniženja i odvanja od civilizovanog svijeta, što rade te velikosrpske nacionalističke politike. Što se tiče stanja sigurnosti u BiH u kontekstu ovoga što sam govorio, znam da policija u Federaciji drži stvar pod kontrolom i mislim da treba biti oprezan. Očajni ljudi, a Milorad Dodik je i kao političar i kao persona na ivici očaja, ukoliko pokuša bilo šta to će biti u najkraćem mogućem vremenu riješeno'', rekao je za kraj ovog razgovora Dragan Mioković novoimenovani predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 

federalna.ba

Dragan Mioković
Dragan Mioković Igor Stojanović svesrpski sabor
0 07.06.2024 19:08
Denis Zvizdić Dragan Mioković vožnja
0 04.06.2024 14:32
Dobro jutro, BiH! jutarnji program Dragan Mioković
0 02.06.2024 17:26
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Dragan Mioković
0 29.05.2024 19:22