Miljenku Jergoviću počasna nagrada Udruge austrijskih nakladnika i knjižara
(Izvor: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Miljenku Jergoviću počasna nagrada Udruge austrijskih nakladnika i knjižara

Hrvatski književnik Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik počasne nagrade Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HVB) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju, izvijestio je njegov nakladnik Fraktura.

"Središnja Udruga austrijskih nakladnika i knjižara ove godine počasnu nagradu Austrijskih nakladnika za tolerantnost u mišljenju i djelovanju dodjeljuje Miljenku Jergoviću, koji se u svojim nagrađivanim novinskim tekstovima i esejima ne ustručava staviti prst u rane europskog društva i povijesti", stoji u priopćenju predsjednika HVB-a Benedikta Fögera.

"U svojoj prozi svjesno se suprotstavlja svim političkim utjecajima i ne dopušta da ga se instrumentalizira za bilo koji oblik nacionalizma. Na taj se način opire svim pokušajima zaborava povijesti. Miljenko Jergović je polemičan humanist i precizan kroničar konfliktnih društvenih silnica. On je u najpozitivnijem smislu riječi europski pripovjedač, koji se - sasvim u duhu ove nagrade - neumorno zalaže za tolerantnost, otvorenost i mir", obrazložio je Föger odluku žirija.

Počasna nagrada najviše je priznanje austrijskih nakladnika i knjižara što se od 1990. godine dodjeljuje osobama koje su se svojim djelom i angažmanom posebice zalagale za tolerantnost prema susjedima, pripadnicima drugih jezičnih i kulturnih zajednica i na taj način dale važan doprinos suživotu u Europi. Nagradu u iznosu od 10.000 eura uručuje središnja Udruga austrijskih nakladnika i knjižāra (HVB).

Dosadašnji su dobitnici, među ostalima, Viktor Frankl, Simon Wiesenthal, sir Peter Ustinov, Karl-Markus Gauß, Paul Lendvai, Elif Shafak, Francesca Melandri i Navid Kermani.

Svečana dodjela nagrade Miljenku Jergoviću održat će se tijekom Europskih dana književnosti 20. studenoga u Krems-Steinu na Dunavu.

federalna.ba/Fena

Miljenko Jergović