Prilog: Jasenka Tica-Isović

Mijatović: Osmorka je sada sedmorka

Osmorka je sada Sedmorka i to na način da Pokret Za nove generacije nije više dio ove koalicije- zaključak je to sastanka  rukovodstva Socijaldemokratske partije BiH na kojem su razmatrani koraci ove stanke u procesu nastavka formiranja vlasti, a nakon poteza dijela koalicionih partnera prilikom glasanja za izbor delegata u državni Dom naroda i nezadovoljstva unutar SDP-a zbog toga.

Medijima se nakon sastanka proširenog stranačkog Kolegija obratio potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović. Za sad nastavak uspostave vlasti nije upitan, o SDA ne razmišljaju, procesi će se nastaviti kao i do sad unutar stranaka koalicije samo bez jednog od dosadašnjih partnera:

 „Što se nas tiče osmorka više nije osmorka nego sedmorka, za SDP Pokret Za nove generacije više ne postoji  više u ovim poregovorima“.

Mijatović je obrazložio dio zaključaka, najavivši da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tokom sutrašnjeg dana dodatno obrazložiti razloge:

 “Prvi zaključak je taj, od ujutro dali smo nalog našim kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima sa posebnim akcentom na Sarajevo, USK i TK. To je prvi zaključak. Drugi zaključak, SDP od ujutro hitno kreće u formiranje federalne vlasti. Prioritet je formiranje Vlade FBiH. Dok do toga ne dođe, značajno će se usporiti imenovanja na državnom nivou. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH”.

A stranke Osmorke ili kako to danas iz SDP-a tvrde Sedmorke sastat će se sutra. Nermin Ogrešević predsjednik NES-a za medije je danas kazao kako ne razumije hajku usmjerenu prema NES-u i Stranci za Bosnu i Hercegovinu, koji sa koalicionim partnerima ni nisu imali dogovoreno učešće u državnoj vlasti, pa ih shodno tome i nisu mogli izdati. Također  naglasio je kako on nije promijenio stav te da ova stranka ostaje unutar koalicije i nastavlja razgovore o formiranju vlasti na federalnom nivou. Sličnu izjavu za medije dao je i predsjednik SBiH-a Semir Efendić koji je kazao kako je iznenađen optužbama o izdaji principa koalicije:

 “Moram reći da sam iznenađen da se uopće i moglo očekivati da će SBiH dati podršku SDP-u za Dom naroda BiH kada smo mi prije dvije i pol sedmice javno istupili iz grupe stranaka koje prave vlast na državnom nivou, isključivo zbog ponašanja Milorada Dodika i mislim da je ovdje problem isključivo unutar stranaka koje čine većinu na državnom nivou, a to su stranke Trojke uz BHI FK iz Zenice.”

Efendić podsjeća da glavni cilj stranaka koalicije jeste promjena Vlade Federacije, gdje će morati prevazići prepreku SDA-ovog potpredsjednika koji je najavio da neće podržati imenovanje, a što, po tvrdnjama Efendića, nema nigdje u demokratskoj praksi. U svakom slučaju, nastavak formiranja vlasti na svim nivoima još uvijek je neizvjestan, a koji od scenarija će na kraju ishoditi i o čemu će ovisiti još uvijek je nezahvalno prognozirati.

 

 

Vojin Mijatović Osmorka Sedmorka Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 07.06.2023 17:45
sport Federalni radio
0 07.06.2023 16:57
Cazin Enes Dedić Federalni radio
0 07.06.2023 16:45
Džeko Hodžić Počitelj Federalni radio
0 07.06.2023 16:43
Igor Babić Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Federalni radio
0 07.06.2023 16:42