Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Meksiko je prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Quitu kako bi uhapsila bivšeg potpredsjednika Ekvadora koji je tu zatražio politički azil nakon što je optužen za korupciju.

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador objavio je to u petak navečer nakon što je ekvadorska policija nasilno ušla u meksičku ambasadu kako bi uhapsila Jorgea Glasa koji tu boravi od decembra, dok se diplomatski jaz između dvije zemlje produbljivao.

Glas, vjerovatno najtraženiji čovjek u zemlji, osuđen je zbog optužbi za mito i korupciju. Ekvadorske vlasti i dalje istražuju dodatne optužbe protiv njega.

Policija je provalila kroz vanjska vrata meksičkog diplomatskog sjedišta u glavnom gradu Ekvadora i ušla na glavnu terasu da uhapsi Glasa.

- To nije moguće, ne može biti, to je ludo - kazao je Roberto Canseco, šef meksičkog konzularnog odjela u glavnom gradu Quitu, za lokalne medije dok je stajao ispred ambasade.

- Veoma sam zabrinut jer bi ga mogli ubiti. Nema osnova da se to radi, to je potpuno van normi – kazao je.

Braneći svoju odluku, Predsjedništvo Ekvadora navelo je u saopćenju:

- Ekvador je suverena zemlja i nećemo dozvoliti da bilo koji kriminalac ostane na slobodi.

Lopez Obrador je uzvratio nazivajući Glasovo pritvaranje "autoritarnim činom" i "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i suvereniteta Meksika".

Alicia Bárcena, meksička ministrica vanjskih poslova, objavila je na X, nekadašnjem Twitteru, da je niz diplomata zadobilo povrede tokom provale, dodajući da je time prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Meksiko Ekvador
Meksiko vrućine
0 24.05.2024 08:06
Meksiko bina vjetar stradali
0 23.05.2024 08:25
Meksiko toplotni val majmuni
0 22.05.2024 11:36
Meksiko napad
0 13.05.2024 08:38
Meksiko turisti ubistvo
0 06.05.2024 09:14