Meksiko bi mogao dobiti prvu ženu na mjestu predsjednika

Meksiko bi mogao dobiti prvu ženu na mjestu predsjednika

Očekuje se da će meksički glasači u nedjelju napraviti u historiju izborom prve žene za predsjednika, što je prekretnica u zemlji pogođenoj kriminalom u kojoj su rodno zasnovano nasilje i diskriminacija već dugo rašireni.

Kandidatkinja vladajuće stranke Claudia Sheinbaum, bivša gradonačelnica Mexico Cityja i naučnica po obrazovanju, imala je 17 posto prednosti ispred glavne opozicione rivalke Xochitle Galvez uoči izbora.

Jedini muškarac koji se kandidirao, centrista Jorge Alvarez Maynez, zaostajao je daleko za njima dok se sezona posebno nasilne kampanje obilježene nizom ubistava kandidata bližila kraju.

To znači da će, osim velikog iznenađenja, žena gotovo sigurno dobiti najviši politički položaj u Meksiku, gdje se svakodnevno ubija oko 10 žena ili djevojaka.

Ta perspektiva motiviše druge žene da uspiju i da misle "da, možeš", rekla je Blanca Sosa, 31-godišnja radnica u trgovini u Mexico Cityju.

Ona očekuje da će Sheinbaum nastaviti s "dobrim stvarima" koje je učinio odlazeći predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, poput penzija za starije i povećane minimalne plate.

Ricardo Sanchez je, međutim, rekao da planira glasati za Galvez zbog njene "poslovne vizije".

Obradorova "politika stavljanja siromašnih na prvo mjesto je da nas sve uništi tako da budemo siromašni, a onda nam daje", rekao je 55-godišnji biznismen u sjevernom gradu Monterreyu.

Sheinbaum (61) svoju popularnost u velikoj mjeri duguje Lopezu Obradoru, kolegi ljevičaru i mentoru koji ima više od 60 posto odobravanja, ali mu je dozvoljeno da služi samo jedan mandat.

federalna.ba/Fena

Meksiko Claudia Sheinbaum