videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Najavljeno poskupljenje struje moglo bi značiti kraj Arcelor Mittala

Arcelor Mittal Zenica, najveći potrošač električne energije, nakon najavljenog poskupljenja, ali i ponuđenog ugovora za narednu godinu upozorava da održivost  proizvodnje čelika u Zenici može biti dovedena u pitanje. U naredna dva mjeseca pokušaće s isporučiocem Elektroprivredom BiH postići dogovor, ali očekuju da u zaštitu ne samo ove kompanije koja upošljava 2.300 radnika stane Vlada Federacije.

"Jučer smo od Elektroprivrede dobili ponudu u vezi s cijenom električne energije, cijena koju oni traže za 2022. godinu je 125% veća u odnosu na trenutnu", rekao je Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittal Zenica.

Arcelor Mittal Zenica godišnje troši 530.000 megavata, sa predloženom cijenom struje troškovi proizvodnje samo po tom osnovu bili bi veći za 70 miliona maraka. U međuvremenu, tvrde, cijena čelika na svjetskom tržištu pada.

"Na drugoj strani, imamo negativan uticaj zbog poskupljenja uglja, zemnog plina i električne energije i nema šanse da možemo preživjeti ovo veliko povećanje troškova. Svakako trebamo podršku od gospodina Džindića, kao i gospodina premijera i bez podrške nema šanse da Arcelor Mittal može da nastavi", dodao je Mehta.

A na proizvodnju čelika u Zenici naslonjeno je nekoliko stotina dobavljača, ali i Željeznice i transportna preduzeća. Prvi u nizu pogođenih bilo bi oko 2.300 radnika.

"Imajući uvidu da je Vlada Federacije i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije uvijek je imalo sluha prema Arcelor Mittalu, nadam se da će oni ipak doći do dogovora neke povoljnije cijene za Arcelor Mittal, ali isto tako bih uputio i Vladi i Federalnom ministarstvu da imaju uvida da radnici Arcelor Mittala isto tako traže povećanje plaće za 20%", naveo je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Arcelor Mittal Zenica.

I iz Udruženja poslodavaca Federacije upozorenje.

"Cijenimo da zaista ovo povećanje koje je vezano isključivo za tržište jednostavno značajan broj naših kompanija neće moći, da kažem, da to preboluje bez nekih ozbiljnih problema.Ovdje, ja bih rekao, će Vlada zaista morati da presiječe, da jednostavno donese odluku da li joj je u svemu ovome važnije da Elektroprivreda napravi neki ekstra profit kroz ovo povećanje cijena na tržištu ili da pomogne privredi", istakao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja poslodavaca navode da su sa nadležnima dogovorili tematsku sjednicu Vlade Federacije u vezi sa poskupljenjem struje, koja bi trebala biti održana naredne sedmice. Kako saznajemo, nadležni ministar Džindić u međuvremenu je naložio formiranje ekspertskih timova Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB Mostar koji će kreirati modele za formiranje cijene struje. To bi trebale biti odluke privremenog karaktera da bi se ublažile posljedice divljanja cijena struje na svjetskoj berzi.

federalna.ba

povećanje cijene električne energije Arcelor Mittal
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica
0 14.11.2021 13:06
Elektroprivreda BiH Elektroprivreda HZHB povećanje cijene električne energije
0 04.11.2021 14:49
Federalni radio Arcelor Mittal Zenica
0 02.11.2021 18:20
Arcelor Mittal Arcelor Mittal Zenica ArcelorMittal ArcelorMittal Zenica
0 15.09.2021 19:13