Mark Knopfler najavio prodaju svojih gitara i pojačala
(Izvor: EPA/RAFA ALCAIDE)

Mark Knopfler najavio prodaju svojih gitara i pojačala

Mark Knopfler, bivši lider britanske rock grupe "Dire Straits", najavio je danas da će na aukciji u "Christie'su" početkom naredne godine na prodaju ponuditi svoju kolekciju od više od 120 gitara i pojačala koje je koristio tokom svoje bogate karijere duže od pet decenija.

Prodaja je najavljena u aukcijskoj kući "Christie's" za 31. januar i biće ponuđena, između ostalih, gitara kojom je sniman jedan od najvećih hitova benda "Money For Nothing" i na kojoj je Knopfler svirao na legendarnom humanitarnom koncertu "Live Aid" u Londonu 1985. godine. Aukcija pod nazivom "Gitarska kolekcija Marka Knopflera" sadržaće i niz drugih gitara na kojima je on komponovao, snimao i svirao tokom solo i karijere u "Dire Straitsu", prenosi agencija France-Presse.

Među instrumentima su modeli "gibson", "fender" i "martin". "Vrijeme je da neke od ovih dragocjenih šestožičanih drugara iznesem iz kofera i omogućim im nove avanture sa novim vlasnicima. Budite sigurni da ću biti tužan kada vidim da odlaze, ali s njima sam proveo divan period, a ne mogu da sviram na svim", naglasio je Knopfler u svojim komentarima koje je objavila aukcijska kuća.

Knopfler je osnovao "Dire Straits" 1977. godine uz svog mlađeg brata Davida, basistu John Illsleyja i bubnjara Pick Withers. Čuveni gitarista će četvrtinu dobiti od prodaje dati raznim humanitarnim organizacijama, uključujući britanski Crveni krst, čuvarima divljine "Task" i dječijoj neprofitnoj ustanovi "Hrabra srca sjeveroistoka". 

federalna.ba/Srna

Dire Straits Mark Knopfler aukcija
Republika Srpska Banjalučka berza aukcija
0 27.11.2023 09:37
Napoleon aukcija
0 19.11.2023 19:33
Ferrari 250 GTO aukcija
0 14.11.2023 08:39
aukcija gitare Eric Clapton Kurt Cobain
0 11.10.2023 09:20