Mario Vargas Llosa izašao iz bolnice
(Izvor: EPA-EFE/Jose Jacome)

Mario Vargas Llosa izašao iz bolnice

Peruanski književnik Mario Vargas Llosa "pobijedio je kovid-19" i izaći će iz madridske bolnice gdje je bio primljen prošle nedjelje, rekao je danas njegov sin.

Osamdesetšestogodišnji književnik će sada nastaviti oporavak kod kuće, rekao je Alvaro Vargas Llosa preko Twittera uz sliku na kojoj se nalaze on sa bratom i sestrom pored oca.

On se zahvalio medicinskom osoblju na njezi oca.

Mario Vargas Llosa primljen je prošle nedjelje u bolnicu u Madridu, gdje živi, zbog komplikacija izazvanih koronavirusom.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine Llosa je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Među njegovim najpoznatijim djelima su "Zelena kuća", "Razgovor u katedrali", "Tetka Hulija i piskaralo", "Don Rigobertove bilježnice" i "Raj na drugom čošku".

Umjetnik je 1995. dobio nagradu Cervantes, koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Vargas Llosa je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Peruanski autor, koji je dobio špansko državljanstvo 1993. godine, početkom aprila predstavio je svoje najnovije djelo "Smiren pogled (Peresa Galdosa)", esej o španskom piscu Benitu Peresu Galdosu (1843-1920).

federalna.ba/Beta

Mario Vargas Llosa kultura književnost Peru koronavirus Covid19 virus pandemija