Marin Vukoja predložen za sudiju Ustavnog suda BiH

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta danas je na sjednici sa devet glasova „za“ i jednim „protiv“ utvrdila prijedlog da Marin Vukoja bude izabran za sudiju Ustavnog suda BiH, što Predstavnički dom treba potvrditi na sjednici 28. maja.

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma i ujedno predsjednik ove Komisije Mladen Bošković istakao je da je Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda BiH predložen, kao i čitava procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom, u skladu sa „Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Članovi Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim, Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), i Petar Galić (HNP) izglasali su da se Marin Vukoja, kao prvopozicionirani kandidat sa rang liste, bira za sudiju Ustavnog suda, dok je Eldar Čomor (SDA) glasao protiv navedenog prijedloga.

Član Komisije iz Naše stranke Dragan Mioković naglasio je da je procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH provedena na način kako propisuje Odluka o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH.

Potvrdio je i to da je izbor sudije „politička odluka jer kompletnu proceduru provodi Komisija za izbor i imenovanje, a potvrđuje Predstavnički dom Federalnog parlamenta“.

- Ova Komisija je političko tijelo koje vodi kolega Mladen Bošković. Struka se podijelila prilikom bodovanja kandidata. Laž je da je struka izabrala i bodovala Vukoju kao prvorangiranog, nego je to uradila politika - istakao je član Komisije iz Stranke demokratske akcije, Eldar Čomor.

Tokom rasprave opozicija je tvrdila da su građani već 14 mjeseci svjedoci da je „riječ o političkom izboru, te da struka nije ta koja je Marina Vukoju birala i bodovala. Također, opozicija je poručila kako će do naredne sjednice Predstavničkog doma, 28. maja, pokušati uticati na zastupnike iz drugih stranaka da ne glasaju za Vukoju kao jedinog kandidata.

Smatraju da je jedan kandidat kao prijedlog za izbor sudije "nametanje, a ne izbor".

Podsjećamo, funkcija sudije Ustavnog suda BiH je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u augustu 2022. godine Mato Tadić.

Također, na današnjoj sjednici Komisije za izbor i imenovanje očekuje izjašnjavanje o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, među kojima je imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika.

federalna.ba/Fena

Marin Vukoja Prijedlog Ustavni sud BiH Komisija za izbor i imenovanja