Maradonin dres iz 1986. na internet aukciji

Maradonin dres iz 1986. na internet aukciji

Dres legendarnog argentinskog fudbalera Diega Maradone, u kojem je nastupao u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine, naći će se dvije godine nakon njegove smrti na aukciji, saopštila je danas aukcijska kuća Sotheby's. Maradona je u tom meču protiv Engleske postigao dva gola, od čega je jedan postigao rukom, a njegova selekcija je slavila rezultatom 2:1.

Po završetku utakmice Maradona je taj pogodak prokomentarisao riječima "Božja ruka". Više od 35 godina ovaj dres sa brojem 10 bio je u vlasništvu veznog engleskog igrača Stevea Hodgea, koji je na kraju utakmice zamijenio dres sa Maradonom.

Ta utakmica smatra se za jednu od najkontroverznijih na svjetskim prvenstvima, a Hodge je dres ostavio Nacionalnom fudbalskom muzeju u Manchesteru.

Sotheby's će dres izložiti u svojim prostorijama u Londonu tokom internet aukcije, koja će trajati od 20. aprila do 4. maja. Početna cijena na aukciji iznosiće četiri miliona funti. Aukcijski rekord je postavljen 2019. godine, kada je dres legendarnog američkog baseball igrača Babe Rutha, prodat za 5,6 miliona dolara.

Duel Argentine i Engleske odigran je 22. juna 1986. u Mexico Cityju, četiri godine nakon Foklandskog rata dvije zemlje.

federalna.ba/Beta

Diego Maradona dres aukcija