Lungaroti: Nije primjećeno povećanje broja izbjeglica iz Afganistana u regionu
(Izvor: AA)

Lungaroti: Nije primjećeno povećanje broja izbjeglica iz Afganistana u regionu

Subregionalna koordinatorka za Zapadni Balkan i šefica Internacionalne organizacije za migracije (IOM) misije u Bosni i Hercegovini Laura Lungaroti izjavila je danas da IOM s velikom pažnjom prati odlazak ljudi iz Afganistana i dodala da nije primjećeno povećanje broja izbjeglica iz te zemlje na Zapadnom Balkanu, ali da su zemlje regiona spremne da na inkuzivan način odgovore na moguće izazove.

Ona je na konferenciji za novinare povodom panela "Pritvaranje migranata na zapadnobalkanskoj ruti i alternative pritvaranju u zemljama Zapadnog Balkana" istakla da se mnoge države Zapadnog Balkana suočavaju sa izazovima i šansama u vezi sa migracijama prilikom korištenja otvorenih tranzitnih objekata za migrante.

Navela je da IOM podržava i pomaže organizovanje svih tranzitnih objekata za strance na teritoriji čitavog Zapadnog Balkana tako što obezbjeđuje humanitarnu asistenciju migrantima u tranziciji.

Lungaroti je zaključila da je neophodno diversifikovati pristup i naći nove načine u rješavanju migrantskog pitanja i naglasila da je IOM posvećen da u tome pomogne zemljama Zapadnog Balkana.

Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice Savjeta Evrope, ambasador Drahoslav Štepanek rekao je da se u Evropi javio strah i zabrinutost zbog događaja u Afganistanu.

On je rekao da se nada da se neće ponoviti situacija iz 2015. i 2016. godine, ali i da je Evropa spremnija nego tada i da će biti u stanju da riješi to na održiv način i u skladu sa ljudskim pravima.

federalna.ba/AA

migracije region Afganistan