videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 2)

Lokalni i opći izbori istovremeno, revizija odluka OHR-a, sud bez stranaca

Institucije BiH do kraja godine u izborni proces trebaju uvesti elektronske tehnologije, kako bi se u 2024. godini istovremeno održali lokalni i opći izbori. Potrebno je revidirati zakonitost svih intervencija dosadašnjih visokih predstavnika na zakonima, a Parlamentarna skupština BiH što prije treba da pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH. Ovo su neki od zaključaka Druge sjednice Glavnog odbora PDP-a koja je danas održana u Derventi.

Poput vladajućih u entitetu RS, i čelnici PDP-a su se obrušili na instituciju visokog predstavnika u BiH. U okviru Rezolucije o o afirmisanju ustavnog poretka i političkog suvereniteta RS-a i BiH predložili su povlačenje svih, kako su naveli, protivpravnih intervencija dosadašnjih visokih predstavnika na zakonskim aktima i u ovome zatražili podršku od entitetskih, državnog i zakonodavnog tijela Distrikta Brčko.

„Ne može Christian Schmidt da nameće ustave, ne može da nameće zakone. Pričali su nam da ga ne priznaju za visokog predstavnika, a oni ga brate priznaju kao da je monarh, sultan, suveren, faraon. I jedini način je da napravimo listu svega onoga što su protivpravno, neustavno, protivno Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici usvojili i da sve ono što su nam dali, jedino nama ovdje na kugli zemaljskoj - da to sve bacimo u kontejner“, kazao je potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša.

PDP podržava CIK BiH u namjeri da uvođenjem savremenih elektronskih pomagala poboljša integritet izbornog procesa.

Grmuša je još i poručio kako će tražiti da se iduće godine održe lokalni i opći izbori zajedno te da se izvrše sve političke i pravne procedure da se to desi.

„Pozivamo institucije BiH da usvoje paket promjena koje će značiti paket integriteta izbornog procesa. Pozivamo nadležne institucije da u budžetu za 2024. godinu osiguraju sredstva za nabavku elektronskih uređaja, a ukoliko to nisu u stanju i mogućnosti, pozivamo ih da to urade preko donacija EU-a“, kazao je predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić.

Članovi Glavnog odbora PDP-a zatražili su hitno usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija i izmjena predloženog teksta zakona koji je stigao iz RS-a.

federalna.ba

PDP Glavni odbor Glavni odbor PDP
izbori NSRS PDP
0 23.12.2023 20:36
HRS PDP Slaven Raguž Branislav Borenović skeniranje
0 13.11.2023 17:08
HRS PDP Slaven Raguž Branislav Borenović
0 11.11.2023 14:32
SNSD SDP SDA Stranka za BiH HDZ BIH PDP DF
0 02.10.2023 21:23