Prilog: Irena Antić

Lideri na Samitu Brdo-Brijuni: BiH dati kandidatski status do kraja godine, izostala zajednička deklaracija zbog „legitimnog predstavljanja“

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u tekstu zajedničke deklaracije, s čime se nisu složili predsjedavajući I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović I Željko Komšić. Obraćajući se novinarima, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da odbijanje prihvatanja prijedloga govori o tome u kakvom svijetu živimo.

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da se učesnici nisu mogli dogovoriti oko nekih stvari, ali da su doneseni zaključci koji se odnose i na davanje kandidatskog statusa BiH. Istakao je da je diskusija bila konstruktivna uprkos tome što su odustali od pripremanja deklaracije, za koju nisu glasali Džaferović i Komšić:

 

“Insistirali smo na onome što nas ujedinjuje, a ne podjeljuje iako znamo da postoje neke stvari oko kojih se ne slažemo. Diskusije i rasprave nisu bile toliko dramatične da nas onemoguće donijeti zajedničke zaključke. Nažalost nismo bili u mogućnosti donijeti deklaraciju, prestali smo spremati deklaraciju u potpunosti jer su postojale neke stvari koje su nas razjedinjavale".

 

Naglasio je slovenski predsjednik Borut Pahor referirajući se na konstitutivnost naroda oko koje se nisu mogli usaglasiti sa Komšićem i Džaferovićem:

 

“Vidjeli smo da nivo povjerenja nije visok, možda i nema želje da dođemo do zajedničkog stajališta. Zbog toga smo shvatili da će biti teško ovo organizovati i to nije dobar signal za Zapadni Balkan”

 

Govoreći o sastanku, hrvatski predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako je on bio dobra vježba dijaloga, pogotovo u teškim okolnostima u kojima se nalazi svijet, Evropa i Zapadni Balkan.

Uoči sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je proces Brdo-Brijuni važan okvir regionalne saradnje i naročito koristan za stavljanje fokusa na proces evropskih integracija regiona. Ovo je prilika da se da novi impuls evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Izuzetno sam zahvalan predsjedniku Pahoru i Vladi Slovenije što su u proteklom periodu neumorno zagovarali dodjelu kandidatskog statusa za BiH i evropsku budućnost naše zemlje, čime su pokazali da su istinski prijatelji, kazao je Džaferović. Umjesto deklaracije, na sastanku Brdo-Brijuni usvojeno je šest zaključaka. Jedan od njih odnosi se na davanje statusa kandidata za pristup Bosne i Hercegovine EU do kraja 2022. godine, kao i ukidanje viznog režima. Zaključeno je da su učesnici sastanka opredijeljeni za mir i stabilnost u regiji kao i za širenje Evropske unije. Naglasili su da su potrebna rješenja za ublažavanje posljedica ekonomske i energetske krize.

Brdo-Brijuni Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.06.2024 22:38
sport Federalni radio
0 25.06.2024 18:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 25.06.2024 18:09
sport Federalni radio
0 23.06.2024 23:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17
Vijesti u 12 Federalni radio
0 23.06.2024 16:41