Lagumdžija načelno o zahtjevu za izuzeće sutkinje u predmetu protiv Dodika

Lagumdžija načelno o zahtjevu za izuzeće sutkinje u predmetu protiv Dodika

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija izjavio  je danas kako se ponovni zahtjev za izuzeće načelno odbacuje, ukoliko se ponavlja raniji osnov, odnosno isti razlozi, navedeni u prvobitnom zahtjevu.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa novim zahtjevom odbrane Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić-Dedović, Lagumdžija je napomenuo kako se radi o 'živom predmetu', te da se samo načelno može očitovati u vezi s tim pitanjem.

- Zahtjev za izuzeće mogu podnijeti stranke u postupku i o njemu odlučuje Opća sjednica, a ako se ponavlja raniji osnov, odnosno isti razlozi, onda se ne odlučuje meritorno, nego se takav zahtjev odbacuje – pojasnio je Lagumdžija.

Precizirao je u tom kontekstu kako će Opća sjednica odlučiti ili ukoliko su ponovljeni razlozi, onda može Krivično vijeće preuzeti tu ulogu i odbaciti takav zahtjev.

- Ali to je do Suda i od njih tražite više informacija – kazao je Lagumdžija, uz opasku da nema dovoljno informacija i 'ogradu' kako se radi o 'živom predmetu'.         

Kako mediji prenose, kao razlog za novi zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić-Dedović, Dodikova odbrana navodi 'crtanje' optužnice, te prejudiciranje odluke Tužiteljstva BiH, a sve u vezi s vraćanjem optužnice.

Sud BiH (Opća sjednica) je već ranije odbio zahtjev za izuzećem spomenute sutkinje, a kao razlog u tom zahtjevu navedene su sumnje u njenu nepristranost.

Radi se o predmetu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direkora Službenog glasnika RS.

Dodik se tereti za kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH u vezi sa neizvršavanjem odluka visokog predstavnika.

Konkretno, Dodik se tereti za potpisivanje ukaza o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, dok se Lukić tereti za objavljivanje ovog spornog zakona u Službenom glasniku RS.

federalna.ba/Fena

Halil Lagumdžija Milorad Dodik Jasmina Ćosić-Dedović
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Milorad Dodik visoki predstavnik ročište
0 06.12.2023 08:13