Kurti: Kosovo želi članstvo u NATO
(Izvor: Twitter/Jens Stoltenberg)

Kurti: Kosovo želi članstvo u NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da Kosovo želi članstvo u vojnom savezu NATO.

"Imamo jasnu viziju. Želimo članstvo u NATO. To bi nam omogućilo da pružimo ono što su miroljubive i demokratske države i nacije pružile i još uvijek pružaju našoj zemlji i građanima. U tom smislu, članstvo u NATO-vom programu 'Partnerstvo za mir' bilo bi oslonac", rekao je Kurti poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom naveo da institucije i građani Kosova imaju razloga za oprez zbog, kako je rekao, "destruktivnog pristupa sjevernog susjeda" i prema Kosovu i prema "regionu uopšte", u okviru "ruskog plana štetnog po Evropu i Balkan".

On je dodao da su vlada Kosova i on kao premijer posvećeni tome da kosovska politika bude u potpunom skladu sa NATO i dodao da je Kosovo spremno da učestvuje u svakom projektu NATO u punom kapacitetu.

Kurti se zahvalio savezu NATO na dosadašnjem angažmanu na Kosovu.

"Doprinos NATO-a uspostavljanju, razvoju i profesionalizmu kosovskih bezbjednosnih snaga predstavlja uspjeh za primjer", naveo je Kurti.

On je dodao da je Kosovo posvećeno ekonomskom razvoju, dobrobiti građana, demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima, bezbjednosti i sigurnosti za sve, vladavini prava i ustavnosti.

federalna.ba/Beta

Kosovo NATO