Kurtćehajić: Presuda SDB-ovcima uz genocid dovodi u pitanje RS

Kurtćehajić: Presuda SDB-ovcima uz genocid dovodi u pitanje RS

Akademik Suad Kurtćehajić u Otvorenom studiju na Federalnom radiju kazao je kako presuda Stanišiću i Simatoviću jeste važna, ali na i najvažnija, jer kako je kazao postoji djelomična presuda Miloševićuj kojom je potvrđen UZP.

"Najvažniji je bio proces Miloševiću, ali se o njemu nikad nije govorilo u mjeri u kojoj je to bilo potrebno. Milošević je iako nije dočekao konačnu, dočekao djelomičnu pravomoćnu presudu koja se odnosila na to da je Milošević učesnik UZP-a. I tom presudom mu je to i presuđeno i presuđen mu je genocid u sedam gradova. I treba imati u vidu da ta presuda postoji i da ona ima snagu, iako nije izvršena jer je umro, a da nije umro ta presuda za UZP bi bila integrirana u konačnu presudu njemu.“

Treba znati koristiti pravo, a BiH nikad nije iskoristila tu djelomičnu presudu Miloševiću, za većinu ona kao da ne postoji. Sud mu je presudio UZP i genocid u sedam gradova- kazao je Kurtćehajić.

"Tvorevina u ime koje su svi ovi presuđeni još uvijek postoji- Republika Srpska. A Srbija je involvirana u događaje u BiH. Postoji i presuda gdje je Srbija odgovorna za nesprječavanje genocida. To nije isto pravno kao i organiziranje i planiranje genocida, ali nije zanemarljivo, jer su bili savršeno svjesni šta se dešava, a nisu ništa uradili, jedan poziv Miloševića i Stanišića i sve se moglo zaustaviti, oni to nisu učinili.“

 Genocid je u BiH nagrađen - istakao je Kurtćehajić.

„Nakon ove presude mislim da će se pokrenuti proces da se da savjetodavno mišljenje od Suda u Haagu pre UN-om, BiH to ne može uraditi zbog Dodika, ali može bilo koja zemlja članica, o tome da li nakon presude za izvršeni genocid RS može postojati. To će biti poruka UN-u da postoji u BiH tvorevina suprotno međunarodnom pravu i da se izvrši pritisak na srpsku politiku o tom pitanju. Svaki put kad je Srbija pomislila da bude velika potoci krvi su tekli ovim prostorima i tu politiku treba spriječiti“- zaključio je Kurtćehajić.

 federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Suad Kurtćehajić Federalni radio Jovica Stanišić Franko Simatović
sport Federalni radio
0 10.12.2023 23:32
Vijesti u 22 Federalni radio
0 10.12.2023 22:59
sport Federalni radio
0 10.12.2023 18:02
Vijesti u 17 Federalni radio
0 10.12.2023 18:01
Vijesti u 12 Federalni radio
0 10.12.2023 12:21
sport Federalni radio
0 09.12.2023 23:10