Kultura, umjetnost, 25.03.2021.

Svjetski dan poezije obilježava se svake godine kako bi se proslavila jedna od najvećih metoda umjetničkog izražavanja čovječanstva, poezija. 

Poezija potvrđuje našu zajedničku ljudskost otkrivajući nam da pojedinci, svugdje u svijetu, dijele ista pitanja i osjećaje. Poezija je oslonac usmene tradicije i tijekom stoljeća može komunicirati najdublje vrijednosti različitih kultura.

Obilježavajući Svjetski dan poezije, 21.marta, UNESCO prepoznaje jedinstvenu sposobnost poezije da uhvati kreativni duh ljudskog uma.

Jedan od glavnih ciljeva Dana je podržati jezičnu raznolikost kroz pjesničko izražavanje i ponuditi ugroženim jezicima priliku da se čuju u njihovim zajednicama.

Obilježavanje Svjetskog dana poezije također treba potaknuti povratak usmenoj tradiciji pjesničkih recitala, promovirati podučavanje poezije, obnoviti dijalog između poezije i drugih umjetnosti kao što su pozorište ,ples, glazba i slikarstvo te podržati male izdavače i stvoriti atraktivnu sliku poezije u medijima, tako da se pjesnička umjetnost više neće smatrati zastarjelim oblikom umjetnosti, već onim koji omogućava cjelokupnom društvu da vrati i utvrdi svoj identitet.

Na zasjedanju Generalne skupštine UNa 22. decembra 2015. godine, usvojena je rezolucija kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni Dan žena i djevojaka u nauci. Mnogo ranije, na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921. godine donešena je odluka da se 8 mart u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Dan koji nas podsjeća na borbu žene da učestvuje u društvu na ravnopravnoj osnovi sa muškarcima. Ovo su datumi kada najviše govorimo o ženama, no mi ćemo nastavku čuti jednu zanimljivu priču o ženama u umjetnosti, u muzici i u nauci. Sa muzikologinjom, (prof. dr.) Lanom Paćuka, razgovarala kolegica Šejla Vatrenjak.  

Slavna britanska pozorišna, filmska i televizijska glumica Helen Miren, autorka globalne poruke povodom Svjetskog dana pozorišta, 27. marta, izrazila je uvjerenje da će pozorišni život uskoro ponovo “procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svjeta koji svi djelimo”.

“Ovo je bilo veoma teško vrijeme za žive nastupe i mnogi umjetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Nihova mašta se već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim djelom zahvaljujući internetu…

Prelijepa pozorišna kultura živjeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti ponovo će procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svjeta koji svi djelimo. Jedva čekam!”, poručila je Helen Miren u tradicionalnoj poruci povodom Svetskog dana pozorišta, čiju proslavu organizuje Međunarodni pozorišni institut (ITI).

Emisiju uredjuje i vodi Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost radio Federalni radio Radio Federacije BiH
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 14.04.2021 18:05
Federalni radio Radio Federacije BiH
0 14.04.2021 18:04
Gordan Grlić Radman Federalni radio Radio Federacije BiH
0 14.04.2021 18:03
Federalni radio Radio Federacije BiH HKD Napredak Napredak
0 14.04.2021 17:04
Federalni radio Radio Federacije BiH Sarajevo
0 14.04.2021 17:02
Federalni radio Radio Federacije BiH Tešanj Suad Huskić
0 14.04.2021 16:59