Kultura, umjetnost, 22.04.2021.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su na taj dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

26. aprila 1910. godine, u Tuzli je rođen Meša Selimović. Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca, u rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. 1930. godine upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine.

Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada (1967), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.

Meša Selimović je zasigurno među najvećim bosanskohercegovačkim piscima. Ono što nije sporno je status Selimovića kao velikog pisca ranga europskoga klasika, a taj se status temelji ponjaviše na njegova dva romana, "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Pisac se poziva na središnju evropsku narativnu tradiciju, napose Dostojevskog, kao i na opću struju književnog modernizma 20. vijeka. No, nošen temperamentalnim značajkama i osebujnom stvaralačkom vizijom, Selimović je stvorio vlastiti izraz koji se ne može jednoznačno svrstati ni u koju školničku kategoriju.

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli je upriličena komemoracija koju su povodom smrti poznatog bosanskohercegovačkog slikara Mevludina Ekmečića organizirali Grad Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Mevludin Ekmečić, zvani Ekmek, akademski slikar, rođen je u selu Zaborak kod Čajniča 1929. godine. Osnovnu školu je pohađao u Derventi i Gornjem Rahiću kod Brčkog, Nižu realnu gimnaziju u Brčkom, a Državnu srednju školu za likovne umjetnosti u Sarajevu završio je 1951. Poslije okončanih studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radio je u Tuzli kao profesor historije likovne umjetnosti i likovnog obrazovanja. Godine 1973. imenovan je za direktora Galerije jugoslovenskog portreta u Tuzli, danas Međunarodne galerije portreta, gdje je radio do aprila 1991, kada je otišao u penziju i opet počeo aktivno slikati.

-Izložba “Orkestar” autorice Tatjane Burzanović otvorena je u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a uokviru specijalnog programa Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“.

Riječ je o 38 djela nastalih kombinovanom tehnikom, inspiriranihp oezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina. I sama izložba je dobila naziv prema jednom od njegovih djela.

Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa “Orkestar” koji je inspirisan njegovom poezijom.

Uredjuje i vodi  Dunja Jelovac 

Kultura, umjetnost Federalni radio
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 22:06
Vijesti u 22 Radio Federacije BiH Federalni radio
0 24.07.2021 22:05
Valentin Inzko Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida negiranje genocida genocid Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 17:48
Branimir Butigan Neum Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 17:41
Vijesti u 17 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 16:49
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 16:48